Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vitalni i 50 godina nakon mature

Autor: Suzana Bandić

24.06.2013. 22:00
Vitalni i 50 godina nakon mature

Foto: Vedran SITNICA



Punih 50 godina prošlo je otkako su školske klupe tadašnje Ekonomske škole Zadar napustili učenici IV. a razreda školske godine 1962/63. Bio je to povod za okupljanje na zajedničkom ručku u restoranu hotela Mediteran u petak 21. lipnja. Iako ih se odazvalo samo jedanaest od ukupno 31, za stolom su se uz bogatu spizu spominjala sva imena. Prije svega prisjetili su se svog danas pokojnog razrednika, prof. Emanuela Stojsavljevića i osam preminulih kolega, a potom su se prisjećali raznih zgoda i nezgoda koje su ih vratila u ranu mladost.
Još uvijek mladi
– Bili smo druga generacija koja je maturirala u tadašnjoj Ekonomskoj školi. Glasili smo za jedan izuzetno dobar razred kako po ponašanju, a tako i po uspjesima i učenju. Posljednji put sastali smo se prije deset godina. Tad smo slavili 40-tu godišnjicu mature i iskreno, malo tko se od nas nadao da ćemo se okupiti i za 50. Znate kako je to?! Dok si mlađi to ti se čini duboka starost, ali kao što vidite, mi smo još mladi – kaže veselo Marija Zuanović, danas privatna poduzetnica, kojoj su njezini kolege prije svega prigovorile zato što nije angažirala svog nećaka, Tomislava Bralića, da im druženje učini još ugodnijim.  Maturantima školske generacije 1962/63. pridružio se i prof. Romano Segarić. Predavao im je predmete koji baš i nisu omiljeni učenicima – knjigovodstvo i privrednu matematiku, no ovoj generaciji učenika to nije smetalo.
– Bili su to teški predmeti, ali i oni koji su nam dalje u našem radu svakodnevno koristili. To što nas je naučio profesor Segarić je “alfa i omega” našeg posla. Pokazalo se da nas je dobro naučio tu građu, jer smo svi bez iznimke bili jako uspješni u svom poslu – kaže Vojko Mazarović koji posljednjih nekoliko godina umirovljeničke dane provodi na otoku Premudi nakon što je odradio puni staž od 40 godina u Hrvatskoj pošti d.o.o.
Dobri pristojni i talentirani
– Kažu mi da sam im rekao da će ih svi hvaliti da smo ih jako dobro odgojili i naučili – kaže profesor Segarić, a njegovi bivši učenici potvrđuju kako se to zaista obistinilo. Segarić je dodao kako ih pamti kao dobre, pristojne i izuzetno talentirane i pametne učenike tako da nije bilo mjesta za prepričavanje nekih nepodopština i sličnih priča, no ipak, duhoviti i vitalni profesor koji će uskoro proslaviti 60. godišnjicu svoje mature, prisjetio se odlaska na ekskurziju u Sloveniju.
– Došli smo u Ljubljanu i kako se upravo tada odigravala košarkaška utakmica između našeg Zadra i Ljubljančana, otišli smo pogledati utakmicu. Marija Zuanović toliko je navijala i vikala “Zadar, Zadar, ajmo bili” da mi i danas još zuju u ušima – dobacio je prof. Segarić, inače poznat po veseloj naravi i duhovitosti.
Na kraju, ovi veseli ekonomi otkrili su nam tajnu svoje vitalnosti.
– Treba biti aktivan i živjeti u skladu s vjerom. Treba se međusobno poštovati i pomagati. To je tajna – kažu i potvrđuju svojim primjerom.