Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kaljske “srdelice” od sad u još većem vrtiću

24.06.2016. 22:00
Kaljske “srdelice” od sad u još većem vrtiću


U Kalima je Dan državnosti proslavljen u znaku najmlađih. Svečano je otvoren novoprošireni objekt dječjeg vrtića “Srdelica”.
Građevinski radovi na projektu dogradnje dječjeg vrtića “Srdelica” započeli su u lipnju 2015. godine, uz financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU). Radove je izvela zadarska tvrtka Tehma d.o.o. po projektu zadarskog arhitekta Bogdana Marova.
MRRFEU je za projekt dogradnje i opremanja dječjeg vrtića Kali izdvojilo 950 tisuća kuna, dok je Općina Kali izdvojila oko 350 tisuća kuna, za cjelokupnu investiciju dogradnje i opremanja u iznosu od 1,3 milijuna kuna. U sklopu projekta izgrađen je i opremljen novi prizemni aneks površine 133 m2 uz postojeću, staru zgradu vrtića. Pored tih radova potpuno je obnovljeno i igralište i okoliš dječjeg vrtića. Postavljene su i nove vanjske sprave za igru, te nova gumirana podloga igrališta. U opremanje vrtića bili su se uključili su i donatori – gospodarski subjekti s područja Općine Kali.
Početkom svibnja 2016. novi ankeks dječjeg vrtića dobio je i uporabnu dozvolu, a početkom ovog mjeseca krenulo se s probnim radom.
Od rujna 2016. i početka nove pedagoške godine predviđen je početak programa dječjih jaslica i cjelodnevnog boravka za djecu, naravno uz zapošljavanje dodatnog osoblja.
– Iako su Kali najbrojnije naselje na zadarskim otocima, dosad dječji vrtić “Srdelica” Kali nije nudio te mogućnosti. Budući da su Kali mjesto u razvoju u kojoj se sve više traži i potiče zapošljavanje žena, nužno je bilo osigurati uvjete za mlade obitelji i ostanak na otoku. Takav sveobuhvatan program za djecu od prve godine života do polaska u školu uistinu je rijetkost je na zadarskim otocima, te pozitivna novost. Nadamo se da će stoga da će program jaslica i cjelodnevnog boravka djece pobuditi interes i u drugim susjednim mjestima otoka Ugljana, te olakšati život mnogim mladim obiteljima s našeg otoka, zaključio je načelnik Kali Duško Vidov.