Zadar Food Festival powered by Billa jedinstvena je prilika za brojne Zadrane i turiste, a posebno gurmane da probaju neke od gastronomskih delicija koje se nude na zadarskoj rivi. Riječ je o dvodnevnom festivalu hrane koji je započeo jučer u sklopu Croatia Food Festivala, a koji je na svoje putovanje Hrvatskom krenuo iz Varaždina, gdje je održan u svibnju.
Tako se na štandovima postavljenima duž Obale kralja Petra Krešimira IV., nedaleko Morskih orgulja, u dva dana trajanja Festivala pripremaju brojna jela na zadovoljstvo posebno ljubitelja “ulične” hrane i novih kulinarskih izazova. O festivalu, čija je glavna organizatorica i idejna začetnica Lana Klingor Mihić, kao i raznovrsnoj ponudi koju festival nudi, suradnica na festivalu Iva Markota kaže:
– Zadar Food Festival je zapravo nastavak zagrebačkog festivala hrane koji je započeo još 2012. godine i najprije se proširio na razne zagrebačke lokacije, da bi ove godine krenuo i po ostalim hrvatskim gradovima. Zadar je nakon Varaždina drugi grad u kojem organiziramo festival, i vjerujemo da će i u Zadru brojni specijaliteti različitih svjetskih kuhinja pronaći svoje konzumente, kaže Iva Markota i navodi kako poseban interes na festivalu izaziva Riquardo Luque, natjecatelj Celebrity Masterchefa koji priprema svoj specijalitet – venezuelansku arepu. Na Zadar Food Festivalu nude se, doznajemo dalje, mnoge delicije uglavnom nepoznate Zadranima, a među njima svakako treba izdvojiti gyoze, jelo azijske kuhinje.
– Gyoze su, pojašnjava Markota, vrsta tortelina s mljevenom svinjetinom i đumbirom. Među azijskim specijalitetima su i spring role, prženi smotuljci s mesom i povrćem, a nude se i pork bun peciva kuhana na pari i punjena sa svinjetinom. Na svoje će doći posebno ljubitelji janjetine koja se priprema na grilu u somunu i s poznatim grčkim umakom tzatziki na bazi svježih krastavaca i jogurta. Poseban program festivalske gastro ponude čini grill u kojoj se posebno izdvaja ham steak, odrezak od 700 grama, pečen u somunu s povrćem, koji je zaštitno jelo ovog festivala, navodi dalje Iva Markota.
Zadrani i gosti moći se probati i jela s tzv. wurst bara, odnosno razne kobasice, a sva jela prodaju se po cijeni od 30 kuna, dok je jedino ham steak skuplji i stoji 50 kuna. Svima koji posjete ovaj gastro festival organizatori, uz dobru hranu, jamče i mnoštvo dobre zabave, iznenađenja, te nagradnih igara sponzora.
najnovije
najčitanije
Košarka
Zadrani u Europi
Nadahnuti Škifić i Bašić, kraj sezone za Mavru
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Zadar
VEČER SMIJEHA
Studio Smijeha ponovno će do suza nasmijati zadarsku publiku
Hrvatska
ŽELE SMANJITI GUŽVE
Venecija je od danas prvi grad u svijetu koji naplaćuje ulazak u grad turistima. Na ulicama i inspektori
Hrvatska
KALKULACIJE
‘Ima autoritet i dobro je umrežen’: Politico također navodi Plenkovića kao favorita za nasljednika von der Leyen
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA