Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U ponudi arepa, gyoze i naravno ništa bez – janjetine!

24.06.2016. 22:00
U ponudi arepa, gyoze i naravno ništa bez – janjetine!


Zadar Food Festival powered by Billa jedinstvena je prilika za brojne Zadrane i turiste, a posebno gurmane da probaju neke od gastronomskih delicija koje se nude na zadarskoj rivi. Riječ je o dvodnevnom festivalu hrane koji je započeo jučer u sklopu Croatia Food Festivala, a koji je na svoje putovanje Hrvatskom krenuo iz Varaždina, gdje je održan u svibnju.
Tako se na štandovima postavljenima duž Obale kralja Petra Krešimira IV., nedaleko Morskih orgulja, u dva dana trajanja Festivala pripremaju brojna jela na zadovoljstvo posebno ljubitelja “ulične” hrane i novih kulinarskih izazova. O festivalu, čija je glavna organizatorica i idejna začetnica Lana Klingor Mihić, kao i raznovrsnoj ponudi koju festival nudi, suradnica na festivalu Iva Markota kaže:
– Zadar Food Festival je zapravo nastavak zagrebačkog festivala hrane koji je započeo još 2012. godine i najprije se proširio na razne zagrebačke lokacije, da bi ove godine krenuo i po ostalim hrvatskim gradovima. Zadar je nakon Varaždina drugi grad u kojem organiziramo festival, i vjerujemo da će i u Zadru brojni specijaliteti različitih svjetskih kuhinja pronaći svoje konzumente, kaže Iva Markota i navodi kako poseban interes na festivalu izaziva Riquardo Luque, natjecatelj Celebrity Masterchefa koji priprema svoj specijalitet – venezuelansku arepu. Na Zadar Food Festivalu nude se, doznajemo dalje, mnoge delicije uglavnom nepoznate Zadranima, a među njima svakako treba izdvojiti gyoze, jelo azijske kuhinje.
– Gyoze su, pojašnjava Markota, vrsta tortelina s mljevenom svinjetinom i đumbirom. Među azijskim specijalitetima su i spring role, prženi smotuljci s mesom i povrćem, a nude se i pork bun peciva kuhana na pari i punjena sa svinjetinom. Na svoje će doći posebno ljubitelji janjetine koja se priprema na grilu u somunu i s poznatim grčkim umakom tzatziki na bazi svježih krastavaca i jogurta. Poseban program festivalske gastro ponude čini grill u kojoj se posebno izdvaja ham steak, odrezak od 700 grama, pečen u somunu s povrćem, koji je zaštitno jelo ovog festivala, navodi dalje Iva Markota.
Zadrani i gosti moći se probati i jela s tzv. wurst bara, odnosno razne kobasice, a sva jela prodaju se po cijeni od 30 kuna, dok je jedino ham steak skuplji i stoji 50 kuna. Svima koji posjete ovaj gastro festival organizatori, uz dobru hranu, jamče i mnoštvo dobre zabave, iznenađenja, te nagradnih igara sponzora.