Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Život Jadrana kroz turističku fotografiju

24.06.2016. 22:00
Život Jadrana kroz turističku fotografiju


Zadrani i svi posjetitelji ovoga grada mogu ovih dana uživati u predivnim fotografijama. “Prijatelji mora” ponovno su u Donatovom gradu, na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića postavljeno je 60 panoa, na temu plavog sata.
– Riječ je o fotografijama nastalim u predvečerje iza zalaska sunca ili u ranim jutarnjim satima, neposredno pred njegov izlazak. Kadrovi poput čarobnog mora, usamljenih stijena, neobičnog kamena sa žala, bonace i nevera pa do panorama naselja s čudnih visina ‘plavim satom’ odvode nas u neke nove vizure hrvatskog Jadrana, jedne od najljepših obala na svijetu. Radove je selektirao stručni tim festivala ‘Rovinj – Photodaysa’, istaknuo je Denis Redić, predsjednik Udruge Livingstone, organizatora izložbe na kojoj izlažu Ivo Pervan, Mario Romulić, Dražen Stojčić, Petar Trinajstić, Goran Novotny, Bojan Bonifačić, Dalibor Talajić, Aleksandar Tomulić i Mario Đurkić.
Redić je istaknuo kako je cilj ove izložbe pokazati domaćim i stranim posjetiteljima zavidnu medijsku kulturu kroz turističku fotografiju koja temom u zadanom vremenu na osebujan način prati život na hrvatskom Jadranu.
U suradnji s turističkim zajednicama gradova izložbu, uz Zadar, ugostiti Rovinj, Pula, Mali Lošinj, Baška, Krk, Biograd na Moru, Šibenik, Split, Malinska, Rijeka i Zagreb.
U Zadru je izložba tradicionalno dobro primljena i izaziva veliku interes kako domaćih ljudi, tako i posjetitelja Zadra, kako je istaknuo Ante Galić iz Turističke zajednice Grada Zadra.
Poznati zadarski kroničar i dobri poznavatelj fotografije Abdulah Seferović je istaknuo kako, iako se na prvi pogled može činiti kako je bilo jednostavno napraviti ovu izložbu, ona je ipak nešto više.
– Upućuje na to koliko je krajolik autentično kulturno dobro, istražuje ono što zajedno s jezikom, povijesnom i kulturnom baštinom čini bitnu sastavnicu nacionalnog identiteta, kazao je Seferović.