Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tri, dva, jedan – kreni!

Autor: Šime Ćurko

24.07.2009. 22:00
Tri, dva, jedan – kreni!


Naša cilj mora biti pobjeda za koju će nam sigurno trebati mnogo strpljenja – kaže Zvonimir Jurić
Jučer na Stanovima iznenađenje – novinari su očekivali Dalibora Zebića koji je u 10 sati trebao i službeno najaviti utakmicu s Cibalijom, ali i cijelu sezonu. No, nekoliko minuta iz deset sati pred novinarima se pojavio najprije Josip Bajlo, sportski direktor, što nije iznenađenje, ali i Zvonimir Jurić, pomoćni trener. A Zebić? Da nije i on, poput Ljupka Petrovića otišao s klupe u “pet do 12”?
– Zebić je trebao biti s nama, ali je žurno morao u Zagreb zbog privatnih obveza – objasnio je Bajlo, koji je potom sebi otvorio prostor za uvod u sezonu.
– U pripremama smo uspjeli odraditi ono što smo i željeli. Već u prvoj fazi u Zadru vidio se napredak, a zadovoljni možemo biti i s onim što je momčad dobila tijekom priprema u Moravskim Toplicama. Bilo je promjena u momčadi, neki igrači su željeli otići, s nekima mi nismo bili zadovoljni, tako da je otišlo nekoliko igrača. Došli su neki drugi i dobro se uklopili u momčad.
Bajlo se držao općenitih tvrdnji, u detalje nije posebno ulazio. Prvo ime koje je spomenuo bio je Tomislav Pavličić, igrač Cibalije, za kojeg Bajlo smatra da je najopasniji vinkovački igrač.
– Cibaliju smo Zebić i ja gledali dvaput na pripremama i može se reći da smo ih dobro snimli, kao uostalom i oni nas. Pavličić je sigurno prvo ime Cibalije, a da su tamo i neki koji su svojevremeno bili u našem klubu.
Jasno, Bajlo je poželio da se lanjski uvod u sezonu više nikad ne ponovi.
– Počinjemo s Cibalijom pa idemo u goste Hajduku, zatim nam dolazi Šibenik, a u četvrtom kolu smo gosti Karlovca. Naizgled, ne čini se loše, ali treba ići utakmicu po utakmicu i učiniti sve da se ne dogodi nešto slično kao lani – zaključio je Bajlo koji je optimist pred novu sezonu. Kaže, momčad je dobro ukupmonirana, a formacija 4-4-2 trebala si se pokazati korisnom. Bajlo nije zaboravio reći ni da je “Cibalia tradicionalno neugodan protivnik”, iako Zadar s Vinkovčanima i nema tako lošu statistiku.
Za Zvonimira Jurića novinari znaju da nije od onih koji voli govoriti u mikrofone. Jurić je kao igrač, posebno dok je bio kapetan, uvijek bio spreman za razgovor pa i onda kada su nakon poraza svi bježali od novinara. Na drugoj strani Jurić kao trener odgovorit će na postavljeno mu pitanje, ali za širu analizu novinare će uputiti na – Zebića. A kako Zebića jučer nije bilo, nešto je morao reći i – Jurić.
– Cibalia je zadržala okosnicu momčadi od prošle sezone, a to znači da imaju dosta igrača s prvoligaškim iskustvom. Bit će teška utakmica, prvo je kolo i svi želimo uhvatiti što bolju startnu poziciju. Naš cilj mora biti pobjeda za koju će nam sigurno trebati mnogo strpljenja.
Zadar lani tijekom cijele sezone nije uspio uhvatiti pravi ritam, teško je bilo spojiti makar dvije-tri dobre utakmice. Kako promijeniti tu lošu praksu?
– Pobjede liječe sve rane pa i one koje nosimo od prošle sezone. Vjerujem da je to svima bila dobra škola iz koje smo mnogo toga mogli naučiti – zaključio je Jurić.
Što je Zadar zaista naučio, znat ćemo danas oko 21.50 sati kada Zadrani i Vinkovčani krenu prema svlačionici.
 


Terkeš kapetan


Jakov Surać koji je ozlijeđen (Ahilova tetiva), Dragan Župan više nije član Zadra, pa je pitanje kojem igraču dodijeliti kapetansku traku. Prema stažu u momčadi za tu su čast konkurirali Josip Bilaver, Ferdo Milin i Želimir Terkeš. Na kraju je vrpca završila kod Terkeša, čovjeka koji je četiri godine zaredom bio najbolji strijelac momčadi.




 


Milin ili Kurtin


Zebić je odavno posložio jedanaestoricu za Cibaliju, ali jedina dvojba mu je desni bok u zadnjoj liniji. Josip Bilaver ili Marin Kurin, glasno je jučer razmišljao Zvonimir Jurić. Damir Tosunović, koji je doveden kao pojačanje u napadu, nije registrian za Cibaliju i on bi trebao biti spreman za dvoboj 2. kola s Hajdukom na Poljudu. Ostalo se zna.
Vjerojatni sastav (4-4-2): Ježina – Bilaver, Puljić, Šiklić, Jozinović – Cela, Milin, Ljubičić, Alimanović – Terkeš, Šaranović. Pričuve: Gluić, Bećiri, Jonjić, Maruna, Kurtin, Pletikosić, Mitrović. Nedostaje: Tosunović (nije registriran).


 


PRVA HNL


Danas (20)
ZADAR: Zadar – Cibalia. Sudac: Igor Križarić (Čakovec). Pomoćnici: B. Križarić (Čakovec) i Fageš (Nedelišće).
ZAGREB: Dinamo – Istra 1961. Sudac: Edi Šunjić (Split). Pomoćnici: Ivanković (Split) i Krstičević (Ploče).
ČAKOVEC: Međimurje – Karlovac. Sudac: Goran Proleta (Opuzen). Pomoćnici: Kraljević (Zadar) i Perica (Šibenik).
ZAGREB: Croatia (S) – Šibenik. Sudac: Bruno Marić (Daruvar). Pomoćnici: Lončar (Virovitica) i Kučina (Sveti Ivan Žabno).
OSIJEK (20,15, HRT2): Osijek – Hajduk. Sudac: Marin Mlinar. Pomoćnici: Vukušić i Olujić (svi Zagreb).
Nedjelja (20)
RIJEKA: Rijeka – Lokomotiva. Sudac: Andrej Burilo (Osijek). Pomoćnici: Petrović (Valpovo) i Pejić (Vukovar).
KOPRIVNICA: S. Belupo – Zagreb. Sudac: Domagoj Ljubičić. Pomoćnici: Conjar i Grgić (svi Osijek).


 


Tornado poziva na Stanove


Udruga navijača Tornado Zadar obavještava sve svoje članove i navijače Zadra da će okupljanje uoči današnje utakmice 1. HNL između Zadra i Cibalije biti u 19 sati ispred kafića Šiljo, a tada će se moći preuzeti i ulaznice za tu utakmicu. Iz Tornada pozivaju sve navijače da dođu na stadion i podrže svoj klub na prvoj utakmici sezone.