Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Dragarske bumbete” zasjale Dubovačom

24.07.2011. 22:00
“Dragarske bumbete” zasjale Dubovačom


Manifestacija se zove “Dragarske bumbete”, objašnjavaju, zato što su brojni Dragari dobri ribari, zaljubljenici u more i ribolov, a kad se riba lovi noću potrebna je velika svića koja se ovdje naziva “bumbeta”. U Dragama se osjetio dašak prošlosti. Presretne smo, ovdje sve odiše ponosom, dušom i radošću, uvjerljivo će Dijana Vukoja koja u očima nije mogla sakriti suze radosnice


Na prvoj etnogastro manifestaciji “Dragarske bumbete” na Dugovači u  Dragama kako kažu izlagači,  nepregledno mnoštvo Dragara, turista i dobronamjernika koji su u petak navečer  bili dijelom ovog povijesnog  događanja, bilo je ludo, sjajno i nezaboravno. Poslije ove  manifestacije ljeto ovdje zasigurno više nikad neće biti  isto.
Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine  Pakoštane etnogastro manifestaciju je inicirala i organizirala pakoška etnoudruga  “Dan”, najpoznatija po već  kultnim “Materinim užancama”. Udrugu čiji je cilj organizacija kulturnih i etnomanifestacija, očuvanje tradicije i etnobaštine, osnovale  su profesorice Dijana Vukoja, Ankica Kovačić i Nives  Marić.
Brojni izlagači
– Projekt ‘Dragarske bumbete’ osmišljen je kako bi se  na kvalitetan način turistima  prezentirala autentična gastronomija, tradicija, kultura  i običaji ovog kraja, autohtonog i dalmatinskog u Dragama, govori Vukoja. Prije  održavanja manifestacije  održale su niz sastanaka u  Dragama na kojima su animirali mještane i uspjele su.
Manifestacija se zove  “Dragarske bumbete”, objašnjavaju, zato što su brojni  Dragari dobri ribari, zaljubljenici u more i ribolov, a  kad se riba lovi noću potrebna je velika svića koja se  ovdje naziva “bumbeta”.
– U Dragama se osjetio  dašak prošlosti. Presretne  smo, ovdje sve odiše ponosom, dušom i radošću, uvjerljivo će Dijana Vukoja koja u očima nije mogla sakriti  suze radosnice.
Odazvalo se čak 19 izlagača koji su turistima ponudili tradicijske suvenire i  delicije od inćuna, sira i ulja,  ali i besplatnu degustaciju  starih dragarskih jela. Bilo je  to zaista ugodno iznenađenje, svrsishodno obogaćivanje ovdašnje siromašne turističke ponude.
– Ono što predstavlja naše  Drage, našu ribarsku bumbetu, to je čisto i prekrasno  more, brojne uvale, šljunkovite i pješčane plaže, skrivene vale. Tu je preko Jadranske magistrale i Vransko jezero, najveće jezero u  Hrvatskoj. Sad smo se predstavili i svojom kuhinjom,  proizvodima te običajima na  najbolji mogući način. I  nećemo stati, poručuje Mirjana Lujanac, rođena Barešić, koja je sa suprugom  Mihaelom iz Korčule prezentirala, pojašnjavala i nudila filetirane inćune u ulju  uz marinirane.
Pisma iz srca i duše
Brojni posjetitelji su mogli  uz miris mora osjetiti i istinske okuse Draga i Dalmacije. Tomislav Vulin i Dragan Margarin kuhali su  čičvardu s bakalarom “po  dragarski”, Boris Stojanov je  gradela srdele, Margarita  Rašin i njena ekipa su skuhali paštu i fažol za prste polizati, mladi glazbenik i poliglot Emanuel Stojanov  (16) neodoljivo i neumorno  je nudio fritule, kroštule,  mendule, vino, rakiju…
Omamljujući miris kunjki  na buzaru Nede Vulin i njenog zeta Ive Blaževića osjetio se i u Pakoštanima. Gabriela Barešić (8,5) u tradicijskoj narodnoj nošnji  ovog kraja i njena starija sestra Marta imale su pune ruke  posla s lavandom. Tete iz  Dječjeg vrtića Gardelin nisu  čuvale djecu, prezentirale su  suvenire od morskih školjaka i kamena, dok je Ika Vulin  brižno šetala bijelu pudlicu.  Dvije atraktivne Čehinje  Martine nisu ni trebale obilaziti štandove, mladići i  muževi stalno su obilazili  oko njih… 
– Nakon dugo vremena  čuje se i prava domaća pisma, onako iz srca i duše.  Dragarske žene, majke i bake pjevaju sjedeći na morskom žalu, a milozvučni  momci i muževi malo podalje kao grdelini pjevaju  dalmatinske pisme i stare  napjeve, skladno kao da su  dugogodišnji klapski pjevači. Tu je i zadarski trio  mužikaša zvanih Condura,  nabraja Ante.
Druge po redu “Dragarske  bumbete” zakazane su za 12.  kolovoza. I zbog vrijednosti  koje su pokazale u obogaćivanju turističke ponude  i velikog zanimanja koje su  za nju pokazali i domaći i  strani turisti.