Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvati imaju obvezu čuvati svoj jezik

24.07.2011. 22:00
Hrvati imaju obvezu čuvati svoj jezik


Četvrtu godinu za redom, na Sveučilištu u Zadru, otvorena je Međunarodna ljetna škola hrvatskog jezika “Zoranićeva arkadija”. Za petnaestak polaznika prvog turnusa škole jučer je upriličeno službeno otvorenje u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, gdje su ih pozdravili voditeljica škole prof. dr. sc Divna Mrdeža Antonina, pročelnik Odjela za prosvjetu Grada Zadra Josip Nekić, dr. sc. Rafaela Božić-Šejić u ime Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru te pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić.
– Dok sam razmišljao što bih vam rekao, kako bih povezao Zoranića, po kojem je ova škola dobila ime, i vas, domislio sam se tome da je poveznica ljubav i srce. Tijekom ovog tečaja saznat ćete tko je bio Zoranić, kakve su ga boli mučile i koliko je ljubavi imao za hrvatski jezik i sudbinu. Činjenica da ste vi ovdje došli učiti jedan jezik koji je u svjetskim razmjerima mali također znači da ste došli zovom srca i jednom ljubavlju, rekao je Nekić pozdravljajući polaznike škole.
O povijesti grada, koju će bolje upoznati tijekom polaženja nastave, nekoliko riječi na engleskom rekla je Rafaela Božić-Šejić. Istaknula je starost grada, tri velike zadarske znamenitosti: Morske orgulje, Pozdrav suncu i Muzej antičkog stakla, ali i neke od naših najstarijih spomenika, poput Svetog Donata, istaknuvši veliko kulturno značenje Zadra za čitavu Hrvatsku.
Šimunić je predstavio Zadarsku županiju, a njega je također dopala čast da otvori ovogodišnju ljetnu školu.
– U modernim nacijama, europskim i svjetskim, kultura je temelj identiteta, a temelj kulture je jezik. Zato mi je drago da se održava ova ljetna škola jer smatram da Hrvata ima toliko malo, a imaju toliku veliku obvezu, kao i svaki drugi narod, čuvati svoje kulturno blago i svoj jezik. Vi koji ste došli u ovu školu bit ćete naši kulturni i turistički promotori i želim vam da se lijepo provedete u našoj županiji, zaželio je polaznicima Šimunić proglasivši školu otvorenom.
Nakon svečanog otvorenja polaznici su se s profesorima uputili na testiranje nakon kojeg su razvrstani u nastavne grupe po stupnju dosadašnjeg poznavanja jezika. Jučer je počeo i prvi nastavni dan. Profesorica Mrdeža istaknula je kako će ove godine u oba trunusa imati tridesetak polaznika. Dok će druga grupa biti sastavljena od uglavnom prevoditelja, u prvoj skupini nalaze se studenti kroatistika stranih sveučilišta, djeca Hrvata u inozemstvu te nešto stranaca koji su došli iz znatiželje. Ove godine polaznici dolaze iz Australije, Poljske, Češke, Slovačke, Njemačke, Austrije i Italije.
– Osnovni profil ove škole jest da ona nije samo tečaj jezika, oni doduše dobiju gotovo šezdeset sati jezika, ali imaju dosta predavanja iz povijesti, kulture, književnosti, filma, dramske i filmske radionice, pa čak i gastroradionicu gdje uče i kuhati nešto od tradicionalnih hrvatskih jela, istaknula je Mrdeža. Možda se baš zato svake godine polaznici u “Zoranićevu arkadiju” vraćaju u sve većem broju.