Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kakve su nam obitelji, takav nam je i narod

24.07.2011. 22:00
Kakve su nam obitelji,  takav nam je i narod


Natalija i Marin Žeželj bili su najmlađi bračni par, a najstariji Milka i Pere Rudela


Kako bi u još većoj mjeri u ovom suvremenom vremenu, vremenu u kojem bračna zajednica iz dana u dan zapada u sve veću krizu morala, među bračnim partnerima potaknuo ljubav, osjećaje, poštovanje, međusobno zajedništvo i sve ostale osobine koje čine uspješan brak i uspješnu i radosnu obitelj, mjesni župnik u Radovinu don Srećko Frka Petešić uz pomoć župnog pastoralnog vijeća pokrenuo je široku akciju obnove bračnih zavjeta koje su međusobno supružnici jedni drugima potvrdili prilikom sakramenta vjenčanja. Ovaj čin naišao je, zaista, na plodno tlo u Radovinu što pokazuje primjer da su u njegovoj pripremi unatrag nekoliko mjeseci aktivno sudjelovala putem susreta i molitvi 68 bračna para s bračnim stažom od 10 do 50 godina i 11 samaca koji su ostali bez bračnog druga. Među njima najmlađi bračni par bio je Natalija i Marin Žeželj, a najstariji Milka i Pere Rudela. Svi oni našli su se prošle subote navečer okupljeni na završnoj zajedničkoj svečanoj svetoj misi koju je predvodio župnik don Srećko, a na kojoj je pjevao poslanicu na starom glagoljaškom napjevu vjeroučitelj Ivica Dundović.
– Brak je najstarija ustanova čovječanstva. Od početka čovječanstva započeo je i brak i ništa ga nije moglo uništiti. Ni grijeh prvih ljudi u zemaljskom raju, ni voda potopa. To je toliko jaka veza da ju Jahve uspoređuje kao zajednicu Boga i izraelskog naroda, rekao je na početku homilije don Srećko.
– Muškarac i žena sklapaju brak iz kojeg nastaje obitelj i zato možemo slobodno reći da obitelj postaje temeljna stanica društva. Kakve su nam kršćanske katoličke obitelji takva nam je i crkva, takav nam je i narod. Bog se u obitelji rađa i u obitelji raste, u obitelji se odgaja, cvjeta zajedništvo, uči se ljubav, poštenje i sve ono dobro i pozitivno. No nažalost, u ovom današnjem modernom ali teškom vremenu za obitelj razbijaju se brakovi i pucaju kao da su od stakla. Da ne bi došlo do toga treba se žrtvovati, odricati i nastojati učvrstiti svoje zajedništvo i ugledati se na obitelj Josipa i Marije i njihovog sina Isusa Krista. Učinite sve da jedni druge volite i razumijete, da se ispomažete, da se međusobno žrtvujete kao što se Krist žrtvovao za nas. Onda ćete biti sigurno svijetli primjer ne samo vašoj djeci već i široj okolini, rekao je uz ostalo u svojoj nadahnutoj propovijedi don Srećko Petešić Frka.
U znak zahvale bračni parovi svećeniku su udijelili simbolične poklone s ikonom Svete Obitelji u srebru, a on je njima uzvratio spomenicama na kojima je vidno bilo ispisano “Obitelj u pravu si”. Ovo lijepo svečano liturgijsko slavlje nakon završetka svete mise prelilo se na obližnje školsko igralište gdje je u organizaciji i režiji bračnih parova priređena zajednička večera na kojoj se molilo i pjevalo.