Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Na meti lopovima torbice, a prevarantima starije osobe

24.07.2011. 22:00
Na meti lopovima torbice, a  prevarantima starije osobe


U ljetnoj sezoni povećao se broj krađa novčanika i mobitela, ali i broj prijevara u kojima su najčešće žrtve osobe starije životne dobi. Iz policije, stoga, apeliraju na oprez


Ljeto je na zadarsko područje, nažalost,  dovelo i nepozvane goste. Od  početka srpnja, naime, iz PU  zadarske gotovo svakodnevno izvješćuju o kaznenim djelima: krađama novčanika iz  torbica kupaca u prodavaonicama, mobitela te osobnih  dokumenata, a dugoprstićima su mete, mahom, turisti.
Zbog nepažnje u noći s petka na subotu bez mobitela  marke “Sony Ericson” ostala  je 17-godišnjakinja. Djevojka  je policiji ispričala da je posljednji put mobitel koristila  u subotu oko jedan sat, a tri  sata kasnije primijetila je da  joj nedostaje. Mobitel, vrijedan pet tisuća kuna, djevojka  je držala u torbici koju je tijekom noćnog provoda u diskoteci Saturnus u Zatonu  imala obješenu preko ramena. Istoga dana u večernjim  satima, između 20.30 i 21.45  sati, bez novčanika s osobnim dokumentima i manjim  novčanim iznosom ostala je  25-godišnja trgovkinja iz trgovačkog centra “Supernova”.
Lopovi koriste nepažnju  građana
Lopov je iskoristio njezinu  nepažnju te joj izvukao  novčanik iz torbice koju je  ostavila bez nadzora.  Srećom, ukupna šteta procijenjena je na 500-tinjak kuna.  Mnogo gore je prošla 38-godišnja Njemica. Njoj je dan  ranije nepoznati drznik provalio u šator u autokampu  “Borik”. Otuđio je torbicu s  novcem i zlatninom  pričinivši joj štetu od 3.500  tisuće kuna. Nepoznati  počinitelj provalio je u šator  59-godišnjem Dancu i odnio  mu manji novčani iznos, 550  kuna. Protiv nepoznatog  počinitelja slijedi kaznena  prijava, a policija upozorava  da je pri kupovini potrebno  stalno imati nadzor nad novcem i ostalim vrijednostima  koje nosimo sa sobom u kupovinu, šetnju i u svim prigodama.
Građane se, također upozorava da osobna vozila, pogotovo u blizini plaža ili na  osamljenim mjestima, ne ostavljaju nezaključana i s otvorenim prozorima, da novac  i druge vrijedne predmete ni  u kojem slučaju ne ostavljaju  u vozilu, naročito ne na vidljivom mjestu – naglašavaju  još jednom iz PU zadarske  gdje su protiv nepoznatih  kradljivaca podnijeli kaznene  prijave. Isti dan policija je  podnijela i prijave protiv dvije nepoznate ženske osobe  zbog prijevare. One su, naime, u subotu oko 11 sati zakucale na vrata 85-godišnje  starice u Ulici Benka Benkovića.
Ne puštajte strance u  stan!
Uvjerljivom pričom uspjele  su je nagovoriti da ih pusti u  stan. Žene su, naime, staricu  uspjele uvjeriti da na poklon  dijele pojaseve za masažu nakon čega ih je lakovjerna žena  pustila u stan. Prevarantice  su joj u kuhinji demonstrirale  kako  radi pojas-masažera,  odnosno zadržavale su ju dok  je njihov, još uvijek nepoznati  pomagač, neprimjetno ušao u  stan i iz spavaće sobe ukrao  novac. Tako je starica svoju  lakovjernost platila nekoliko  tisuća kuna. Dva dana ranije  na Poluotoku je 81-godišnji  muškarac ostao bez osam tisuća kuna. I on je nasjeo na  uvjerljivu priču dviju žena, a  u njegovu slučaju su prodavale posteljinu. Kako su prijevare starijih osoba sve učestalije, posebice tijekom ljetnih mjeseci, iz policije ponovno, kao i prijašnjih godina  apeliraju upravo na osobe  starije životne dobi da, kako  bi izbjegle razne mogućnosti  prijevara, ne otvaraju vrata  nepoznatim, sumnjivim osobama te da ne dopuštaju ulazak u stan osobama koje se  predstavljaju kao službene, a  nemaju valjane isprave s kojima to mogu potvrditi.


Lani Zadrom harale lažne socijalne radnice




Na području PU zadarske prošle je godine zabilježeno desetak  prijavara starijih osoba gdje su se, mahom prevarantice koje su  ordinirale u paru, predstavljale kao socijalne radnice ili pak djelatnice  zadužene za mirovine. Starijim su ženama najčešće “prodavale” priče  kako će im, ukoliko odmah plate određeni novčani iznos, na njihove  račune naknadno biti uplaćena primamljiva svota. Kad bi se domogle  novca otišle bi u nepoznatom smjeru, a starcima su uglavnom ostavljale  jeftine masažere, ljekovite masti, deke, setove noževa i slično. Zabilježen  je i jedan slučaj “skidanja uroka”, a za to su kasnije kazneno prijavljene  dvije srbijanske državljanke. Muški dio starije populacije više je nasjedao  na trik sa “zlatnim” lančićem. Takvih slučajeva samo u srpnju prošle  godine prijavljeno je tri.