Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Oživjelo Desničino gnijezdo u Kuli Stojana Jankovića

24.07.2012. 22:00
Oživjelo Desničino gnijezdo u Kuli Stojana Jankovića


Nakon završetka prve faze obnove, pomoćnica ministice kulture RH Vesna Jurić Bulatović danas je otvorila Dvore Janković Stojana. Riječ je spomeniku kulture danas u privatnom vlasništvu obitelji Desnica, nasljednicima znamenitog hrvatskog pisca srpske nacionalnosti Vladana Desnice. Otvorenju su nazočili mnogobrojni gosti koji su nazočnima objasnili obnovu ali napose značaj ovog jedinstvenog spomenika kulture Ravnih Kotara.
–   Ministarstvo kulture RH punih deset godina finacira obnovu ovog objekta kroz različite svoje programe. Cijeli niz naših stručnjaka, konzervatora i restauratora bio je uključen u obnovu i revitalizaciju Kule Janković. Cijeli kompleks uključuje niz sadražaja važnih za razvoj i povratak u ovaj kraj. U jednom dijelu kompleksa još se vrše elementarna istraživanja, a u jednom dijelu i obnova. Danas međutim svjedočimo o završetku obnove kule i etnografske zbirke jer poznato da su obitelji Janković i Desnica, kroz povijest baštinile jednu značajnu količnu vrijednih arheoloških artefakata, oružja te etnološku zbirku što će u budućnosti proizvesti osmišljavanje buduće muzejske koncepcije, rekla je pomoćnica ministrice kulture  Vesna Jurić Bulatović.
O potrebi osiguravanja sredstva za daljnju obnovu, govorio je predsjednik Spskog nacionalnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac. Tom prilikom najavio je akciju osiguravanja materijalnih sredstava iz strukturnih fondova EU jer je u obnovu cijelih Dvora Stojana Jankovića potrebno dosta ulaganja.
Priču o obnovi kule Janković Stojana inicirali su zadarski konzervatori koji su se s ostalima, posebice s prof. Dragutinom Roksandićem uspjeli izboriti za međunarodnu pomoć u obnovi. Stoga su u moru govora posebno ističe onaj glavnog konzervatora RH Miljenka Domijana. Domijan se sjetio Vladana Desnice i njegovih književnih djela koja su upravo napisana na ladanju u Kuli Janković Stojana. U time djelima sažima se Dalmacija cijelog onog vremena.
–  Najbitnije jest da se u ovo gnijezdo vratila obitelj Desnica jer je za nas konzervatore više nego dragocjena stalna prisustnost obitelji u ovom prostoru. Moram se pohvaliti da sam i fratre „prisilio” da žive u samostanu u Karinu tijekom njegove obnove. Dakle apsurdno je obnavljati kamen a da u njemu nema duše. Nema obitelji u Kotarima i Bukovici, bilo srpske bilo hrvatske u kojoj se ne citira Kačićeva Pjesmarica. Kao i Kačić Miošić tako je i Stojan Janković ostao u sjećanju puka. No kad se tri konfesije, tri ljubavi, pretvore u tri noža, dobijemo ono što smo nedavno imali. Zbog toga duhovna obnova znači upravo ovo što se događa u dvorima Stojana Jankovića a ne neke tamo politikantske ili klerikalističke gluposti, rekao je između ostalog Miljenko Domijan.