Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Punta Skala nije obvezna morsku obalu staviti u javnu namjenu

24.07.2012. 22:00
Punta Skala nije obvezna morsku obalu staviti u javnu namjenu


Zadarska županija ne može ulaziti u kupoprodajne odnose vlasnika apartmana s poduzećem Punta Skala koja je bila jedina zainteresirana stranka za dodjelu koncesije – Stipe Zrilić


Nakon prosvjeda vlasnika 60-ak apartmana na Punta Skali i njihovog upiranja prstom u Županiju, reagirale su i dvije prozvane strane. Podsjetimo, povod prosvjedu je onemogućavanje pristupa plaži iako svi vlasnici posjeduju kupoprodajne ugovore u kojima se jamči pristup. Ugovori su sklopljeni s poduzećem Punta Skala, a njezin pravni nasljednik Falkensteiner ih ne poštuje te je ogradio plažu koja pripada hotelu i naplaćuje ulaz 40 kuna. Prosvjednici tomu dodaju i upitnu kvalitetu vode za piće, buku koju stvaraju pogoni hotela i sl. U Županiji pojašnjavaju kako je pravni temelj u dodjeli koncesije koja Falkensteineru omogućava ograđivanje i naplatu ulaza u članku 9. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.
Županija ne može ulaziti u kupoprodajne odnose
Članak glasi: „Davanjem pomorskog dobra na posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje osobama iz članka 7. stavka 1. i 2. ovoga Zakona mogu se druge osobe djelomično ili potpuno isključiti od upotrebe ili korištenja. Isključenje predviđeno stavkom 1. ovoga članka ne primjenjuje se u slučaju više sile ili nevolje na moru, dok one traju.” Stoga je, naglašavaju u Županiji, ovaj članak primijenjen je i u slučaju plaže u Punta Skali. Da bude jasnije, u spomenuta dva članka stoji: „Za posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra može se u zakonom propisanom postupku fizičkim i pravnim osobama dati koncesija. Za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru koja ne isključuje niti ograničuje opću upotrebu pomorskog dobra, pravnim i fizičkim osobama daje se koncesijsko odobrenje.
– Zadarska županija ne može ulaziti u kupoprodajne odnose vlasnika apartmana s poduzećem Punta Skala koja je bila jedina zainteresirana stranka za dodjelu koncesije. Prema tome, Županiji nije jasno u čemu bi se sastojalo pogodovanje u davanju koncesije, rekao nam je u kratkom razgovoru, zadarski župan Stipe Zrilić.
Posebno uvrijeđeni natpisima koje su istaknuli prosvjednici, uspoređujući Punta Skalu s Auschwitzom u Falkensteineru ukazuju da Punta Skala d.o.o. od 2008. godine ima koncesiju za turističko korištenje jednog dijela morske obale, plaže u svrhu objedinjavanja iste u turistički kompleks Punta Skala. Članica uprave Punta Skale d.o.o. Jasna Ćurković  ukazuje kako je to sukladno ovlaštenju iz Ugovora o koncesiji, kao i sukladno prostornim planovima i konceptu turističkog kompleksa, koji je ustrojen na način da gostima pruža „all inclusive” ponudu, tj. korištenje svih sadržaja bez dodatne naplate istih. Propusnica za „pješčanu uvalicu” može biti i propusnica za hotelske bazene ili restoran što su zadnjih nekoliko godina pojedini stanovnici apartmanskog naselja u blizini Falkensteiner resorta iskorištavali do krajnjih granica. Punta Skala je ovlaštena morsku obalu koja je predmet koncesije koristiti sukladno Ugovoru o koncesiji te nije obvezna dati ga na korištenje trećim osobama niti ga staviti u javnu namjenu.
Propusnica jedino obitelji Palčić
– Jedina iznimka je obitelj Palčić za koju je Županija zadarska zatražila dodjelu propusnice budući da je jedan član obitelji 100 posto invalid. Istome je udovoljeno te je obitelj Palčić od Punta Skale dobila propusnice, rekla nam je članica uprave Punta Skale Jasna Ćurković.
U Falkensteineru pobijaju navode prosvjednika koji kažu kako je u ugovorima o kupoprodaji iz 1998. i 1999. godine ugovoreno korištenje dijela morske obale koji temeljem koncesije koristi Punta Skala d.o.o.
– Sve da je isto i bilo ugovoreno takva odredba bi po sili zakona bila ništetna iz razloga što Punta Skala nije mogla imati ovlast za prijenos morske obale (plaže) budući da je ista pomorsko dobro. Punta Skala je posljednjih godina svojom voljom omogućavala stanovnicima apartmanskog naselja pristup plaži, međutim, zbog raznih zloporaba, od ove godine to više ne želi učiniti, a temeljem Ugovora o koncesiji ovlaštena je samostalno koristiti tu površinu bez obveze da stanovnicima apartmanskog naselja omogući pristup bez naplate, kaže Jasna Ćurković.
Voda izvrsne kvalitete
Nadalje, ističu u Falkensteineru, tehnička centrala posjeduje rješenje o izvedenom stanju koje potvrđuje da se zgrada tehničke centrale može rabiti. Buka, koju također opisuju prosvjednici kao tzv. buku dosade,  mjerena je uređajima u okvirima koji su dopušteni, a sva ispitivanja vode se vrše redovito na svim objektima unutar Punta Skala resorta od Zavoda za javno zdravstvo, službe koja je za isto ovlaštena.
– Sva dosadašnja ispitivanja (posljednje izvršeno 18. srpnja 2012. godine) pokazalo je da je voda iz spremnika u tehničkoj centrali, kao i voda iz slavina u objektima, izvrsne kvalitete. Voda koju dobivaju stanovnici apartmanskog naselja nalazi se na posebnoj infrastrukturi, a voda dolazi iz gradskog Vodovoda, kaže na kraju Jasna Ćurković.