Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadar u šest najvećih hrvatskih turističkih aduta

24.07.2012. 22:00
Zadar u šest  najvećih hrvatskih  turističkih aduta


Zadar je u članku novinara britanskog Daily Maila opisan kao “Simfonija svjetla”


Na internetskom izdanju britanskog  dnevnika Daily Mail jučer  je objavljen članak u kojem se Hrvatska ističe kao  jedna od najpopularnijih  turističkih destinacija  ovoga ljeta. Prema  mišljenju Britanaca Hrvatska nije skupa, a plus je  i što nismo u eurozoni.  Također se nabraja niz  kulturnih i prirodnih znamenitosti osobito u Istri i  Dalmaciji, od antičke povijesne baštine do “tisuću  milja” plaža, bogatih skrovitim spiljama i borovim  šumama.
Za one koji će posjetiti  Hrvatsku, novinari Daily  Maila sastavili su popis od  šest mjesta koja se ne smiju propustiti, a među njima je i Zadar.
Prvo mjesto zauzima  grad Dubrovnik o kojem  se kaže da je 3. najromantičnije mjesto na svijetu, nakon Buenos Airesa  i Bora-Bore, ali ispred Pariza i Venecije te se opisuje njegova bogata spomenička baština.
Na drugom mjestu je  posjet Istri, pri čemu se  posebni naglasak stavlja  na unutrašnjost poluotoka za koju se ističe da se  može obilaziti na biciklima i kušati domaće tartufe u različitim specijalitetima.
Treća stvar koju posjetitelj Hrvatske ne bi  smio propustiti je posjet  Zadru koji je opisan kao  “Simfonija svjetla”. Opisuje se kako more i sunce  stvaraju neodoljivu predstavu glazbe i svjetla na  zadarskoj Rivi te se opisuje konstrukcija u svijetu  jedinstvenih Morskih orgulja. Također je pomno  opisan i drugi projekt arhitekta Nikole Bašića,  Pozdrav Suncu koji se nalazi na mjestu s kojeg se  može promatrati “kako  kažu, najljepši zalazak  sunca na svijetu”. Također  se napominje da se do  Zadra može doletjeti niskotarifnim prijevoznicima.
Od ostalih hrvatskih  znamenitosti potom se  preporuča posjet Hrvatskom zagorju s tamošnjom zaštićenom  ručnom proizvodnjom drvenih igračaka. Hvar s  UNESCO zaštićenim antičkim grčkim agerom te  posjet Splitu za koji se  ističe da je idealna destinacija za kratak posjet  tijekom cijele godine.