Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kad se glumci zaigraju

Autor: Valentina Mlađen

24.07.2013. 22:00
Kad se glumci zaigraju

Foto: Vedran SITNICA



Na koliko istinskih ljubavnih priča imamo pravo kroz život? Izdajemo li jednu ljubav, ako nakon njena završetka sreću pronađemo s nekim drugim? Na ta i takva pitanja pokušao je pronaći odgovor prokušani tekstopisac Neil Simon, autor filmova The Heartbreak Kid, The Goodbye Girl, Sonny Boys, Murder by Death i brojnih drugih. Gotovo svaka od njegovih 30 i nešto predstava, uglavnom komedija s Broadwaya, bila je adaptirana za film što ga čini jednim od najuspješnijih tekstopisaca, a osiguralo mu je i više nominacija za nagrade Oscar i Tony, nego ijednom drugom piscu u povijesti šoubiznisa.
Vrhunska ekipa
Simon je stara škola, njegove romantične komedije baziraju se na humoru iz dosjetke, nesporazuma, gotovo pa stvarnih životnih situacija. Upravo jednu takvu komediju, predstavu U zajedničkom stanu mogli su Zadrani pogledati u dvorištu Providurove palače u sklopu 19. Zadarskog kazališnog ljeta. Predstava koja je bila rasprodana do zadnje sjedalice u Zadar je dovela vrhunsku glumačku ekipu Kseniju Pajić, Matiju Prskalo, Zijada Gračića i Mladena Čuturu okupljene u Kazališnu grupu Lectirum, dok je režiju odradio izvrsni Zoran Mužić.
Okosnica priče vrti se oko dvojice braće i dvije prijateljice. Leo je čovjek iz šoubiznisa u nesretnom braku i sretnim avanturama, dok je Marvin pisac koji je nakon dvanaest godina braka postao udovac. Fanny i Jennie su prijateljice, a odnedavno razvedena Jennie pokušava ponovno stati na noge. Nakon što Leo i Fanny pokušavaju spojiti Marvina i Jenny, nakon jednog slučajnog poziva, a nakon toga još dva, Marvin i Jennie zaintrigirani i privučeni nekom čudnom energijom odluče se i sastati poslije čega počinje gotovo pa nevjerojatna ljubavna priča. Vjenčanje koje je uslijedilo iza svega dva tjedna poznanstva i idila prvih dana bračnog života prestaje po povratku s bračnog putovanja u stan gdje je Marvin živio sa svojom suprugom Barbarom. Na vidjelo izlaze skrivene emocije čitavog jednog prethodnog života, a Jennie odlučna da se bori za svoju sreću spremna je čekati Marvina. Na koncu i on shvaća da je vrijeme za budućnost i to u novom zajedničkom stanu gdje će stvarati svoje uspomene. Istovremeno pratimo Lea i Fanny oboje u nesretnom braku, koje spaja ljubavna priča iz nekih drugih vremena koji ulaze u jednu novu avanturu, a kamo će ih ona odvesti nikad se ne zna.
Nismo manje ni očekivali
Iako je sama priča više-manje klasična ljubavna komedija, ali sva sreća daleko od američkih sitcoma u kojima se humor bazira na priglupim i ispraznim likovima, zadarskoj publici je čini se itekako dobro sjela u ovim vrućim ljetnim noćima. Odlična energija koju su izvan sebe na pozornici dijelili glumci, osobito Zijad i Ksenija u naslovnim ulogama bila je toliko snažna da se prelijevala među publiku te je bilo vidljivo da i sami glumci, zaista uživaju na pozornici. Odlična je bila i Matija Prskalo u ulozi simpatične i zbunjene glumice Fanny, klasične kraljice drame koju je vrhunski interpretirala. Respektabilna glumačka ekipa od koje nismo ni očekivali manje.