Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Neveseli početak novog mandata obrovačke vlasti

Autor: Ante Vidović

24.07.2013. 22:00
Neveseli početak novog mandata obrovačke vlasti

Foto: Ante VIDOVIĆ



Vijećnici Grada Obrovca raspravljali su jučer, u drugoj polovini tekuće godine, o izvršenju proračuna za 2012. godinu. Proračunski prihodi usvojeni zadnjeg dana 2011. godine bili su planirani na vrtoglavih 43,9 milijuna kuna, a izvršenje proračuna pokazuje da su ukupni prihodi iznosili 13,18 milijuna kuna, gotovo četiri puta manje. S druge strane u lanjskoj godini potrošeno je 14,36 milijuna kuna, pa je tako grad na Zrmanji lanjsku godinu završio u minusu od milijun kuna. Doda li se taj iznos prenesenom gubitku iz 2011. godine od 4,9 milijun gradski minus se penje na 5,9 milijuna kuna.
Loše stanje gradskih financija dale su povod oporbenjacima Marku Klancu (HSLS) i Branislavu Švonji (DPS) za niz pitanja za prvog čovjeka Grada Antu Župana. Kod Klanca ne prolazi Županovo opravdanje da je proračun, ako se uzmu u obzir prošlogodišnji rebalansi, u granicama planiranog. Pita se, također što će biti u budućnosti kada na naplatu dolaze nova potraživanja.
– Kada se ovom dugu dodaju nedospjele obveze koje dolaze na naplatu Grad Obrovac bit će dužan deset milijuna kuna. Kako će se taj dug platiti?, pita se vijećnik Klanac.
– U ovom Gradu u posljednjih deset godina od kada ste vi na vlasti zamrla je sva privredna aktivnost. Trošite novac na reprezentaciju. Jeste li razmišljali da barem toga pola novca date gladnima jer u ovom gradu ima gladnih ljudi?, pita Švonja Župana.
Gradonačelnik Ante Župan Klancu je namijenio pisani odgovor, a Švonji je samo komentirao kako su gradski troškovi za reprezentaciju u granicama potreba koje se ne mogu ignorirati.
Unatoč poraznim financijskim rezultatima izvješće je bez problema usvojeno jer HDZ zajedno s partnerima SDSS-om ima sigurnu većinu u Gradskom vijeću.
U samim izvještajima stoji kako se manjak iz 2012. godine planira pokriti prihodima od komunalnog doprinosa, naknadama od koncesija te ostalim vlastitim prihodima. Na planu ostvarivanja većih prihoda od komunalnog doprinosa jučer je napravljen prvi korak. Vijeće je prihvatilo odluku koji se koeficijent za određivanje jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa za proizvodnju vjetroelektrana podiže s 0,3 na 0,6.
– Grad Obrovac podržava strategiju RH po pitanju razvoja obnovljivih izvora energije. Interes investitora za izgradnju vjetroelektrana na našem području je velik. Mi ovom odlukom želimo zaštiti interese Grada, rekao je Župan.