Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Postratni maturanti koji su gradili današnji Zadar

Autor: Ante Rogić

24.07.2013. 22:00
Postratni maturanti koji su gradili današnji Zadar

Foto: Marin GOSPIĆ



Nakon 60 godina od polaganja mature, životnih puteva koji su vodili na razne strane, okupila se u srijedu druga generacija Ekonomskog tehnikuma današnje Ekonomske škole u Zadru.
Stalno seljenje
Od ukupno 45 maturanata I. a i I. b razreda pozivu na obilježavanje 60. godišnjice odazvalo se njih 17, a 12 kolega i prijatelja je u međuvremnu umrlo. Na proslavi velike obljetnice u zadarskom restaurantu Stipe okupili su se Jolanka (Stručić) Alfirev, Ivan Čorić, Desanka (Rnjak) Ćupić, Mirjana (Andersson) Gazija, Mira (Mašina) Košta, Pravdoslav Kozulić, Mario Pucar, Roman Segarić, Marija (Dujmović) Šale, Elena Zdrilić, Lidija (Gregov) Babić, Gordana (Rubeša) Gulin, Petar Perić, Josip Skroče, Niko Tolić i Marija (Džapo) Vuletin. Osim njih, završni ispit 1953. položili su još Sibirija (Roca) Bareša, Benedikt Elez, Čedomir Gojdanić, Vojin Jokić, Marija (Zorc) Končurat, Nikola Kovačević, Gvido Perović, Danica (Mandić) Rota, Ruža (Čelebić) Stručić, Biserka (Mašina) Sutlović, Đanfranko Žodan, Marinko Bakija, Mirko Čulina, Miro Dominis, Vinka Dunatov, Radojka (Branković) Ivoš, Lovro Kolega, Ante Mirković, Mladen Ramov, Dušanka (Vujatović) Rnjak, Mira (Bobić) Sirotković, Vesna (Kolarović) Supin, Branka Tolić, Bogdana (Desnica) Urukalo, Sofija Valent, Blanka (Gulin) Veršić, Duško Vidić i Frane Vidović.
To je druga generacija koja je upisala Ekonomski tehnikum, a prvih godina nastava se održavala u više zgrada. Škola se neprestano seljakala iz jedne u drugu zgradu. Tako se prve školske godine 1948./49. školska nastava održavala u zgradi nekadašnje Tehničke škole, kod današnjeg Trga Petra Zoranića. Sljedeća je školska godina započeta u trošnoj zgradi tadašnje Talijanske sedmoljetke, kraj crkve sv. Krševana, na kojem je mjestu podignuta nova zgrada u kojoj se danas u prizemlju nalazi dio Zagrebačke banke i prodavaonica cipela, a na katovima uredi za izdavanje dozvola Grada i Županije.
– Stara zgrada bila je toliko uzdrmana od bombardiranja, da su profesori molili učenike da ne skaču po hodnicima i stubištu, jer bi se zgrada mogla srušiti, kazao nam je Roman Segarić.
Brojne izvanškolske aktivnosti
Školske godine 1951./1952. Ekonomski tehnikum, kao i neke druge srednje škole, preseljava se u tek popravljenu zgradu Djevojačkog odgojnog zavoda sv. Domitrija (današnje Sveučilište) na Obali kralja Petra Krešimira IV. Slijedi nova seoba 1952./1953. kad je Tehnikum postao podstanar Osmogodišnje škole Petar Preradović, te je u toj školi prije 60 godina 45 učenika I. a i I. b položilo maturu.
– Usprkos pomanjkanju prostorija, naša je generacija imala široku lepezu izvanškolskih aktivnosti. Tako je djelovala kulturno umjetnička družina s literarnom, recitatorskom i dramskom sekcijom te s baletnom grupom, koje su održavale priredbe i akademije u samom gradu i gostovale u okolnim mjestima, kazao nam je Roman Segarić istaknuvši kako su mnogi od učenika obavljali značajne funkcije u gospodarskim i državnim ustanovama.