Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadranka u 20 dana propješačila 784 kilometra

24.07.2016. 22:00
Zadranka u 20 dana propješačila 784 kilometra


Nakon 20 dana hodanja i 784 prijeđena kilometra, Zadranka Ana Martinović stigla je jučer u Santiago de Compostela.
Ana je na Camino de Santiago, drevni put kojim su prolazili milijuni hodočasnika tijekom nekoliko tisuća godina, krenula iz Zadra 3. srpnja, a dan poslije počelo je njezino putovanje koje završava tek 1. kolovoza povratkom u Zadar.
– U prosjeku sam prelazila 37,5 kilometara dnevno, i tako dvadeset dana. Posljednja tri dana putovala sam u društvu Nijemca Nica i Talijana Marca, bilo je vrlo emotivno, tren smo se smijali, tren plakali od sreće… i muke, rekla je Ana koja još ni sama ne vjeruje da je Camino prošla za svega dvadeset dana. Sada se sakupljaju dojmovi.
– Svakakvi osjećaji miješaju se putem, a sve to na koncu kulminira u Santiagu, za prvu je priliku sažela dojmove Ana. Tijekom svog putovanja spavala je u prenoćištima za hodočasnike, a putem je srela i brojne divne ljude koji su nudili odmor i okrjepu.
Hodočasnički put ove Zadranke počeo je u Saint Jean Pied de Portu u Francuskoj, a nastavila ga je preko španjolskih gradova Pamplone, Burgosa, Leona pa sve do Santiaga de Compostela. No, putovanje ne završava ni tamo. Nakon fešte sv. Jakova, zaštitnika hodočasnika, Ana će prijeći posljednjih sto kilometara do Finisterre te će svoj put zaključiti pješačenjem do tamo i natrag. Tamo na Obali smrti hodočasnici tradicionalno pale odjeću u znak pročišćenja od grijeha, ali i od svega što ih je po putu mučilo, kako bi tim simboličnim činom označili kraj hodočašća i okrenuli novi list u životu.
Rutu Puta svetog Jakova, dugu oko 800 kilometara, prelaze hodočasnici iz pravca Francuske na putu koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Pored Camino Francesa postoje i druge rute prema Santiago de Composteli i to: engleska, portugalska, katalonska, sjeverna, baskijska, kao i još neki pravci. Ipak, Camino Frances je najfrekventniji od svih.
Tijekom cijelog puta žuta strelica pokazuje pravac prema Santiagu, a kako se put bliži odredištu svakih pola kilometra može se pročitati udaljenost do Santiaga na kamenju ukopanom pored Puta.