Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dogodine još bogatiji međunarodni program

Autor: Ivan Stagličić

24.08.2008. 22:00
Dogodine još bogatiji međunarodni program


Djeca Preka i Pazina, došla su ovdje, upoznavala se i u hipu stvorila jedan mali svijet boje, oblika i ljepote, kako Preka tako i otoka Ugljana, kazao je ovom prigodom ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta “Dom na žalu”, Ante Sorić, ustvrdivši da je ovogodišnja “Mala ljetna škola filma” početak još obuhvatnijih i većih projekata
U Preku je prikazivanjem radova završena ovogodišnja Prva međunarodna ljetna škola filma “Moj svijet”, prva manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, koju su zajedno stvorili Općina Preko u suradnji s Goethe institutom u Hrvatskoj i osnovnim školama “Valentin Klarin” iz Preka i “Vladimir Nazor” iz Pazina.
Suradnja
Voditelj projekta bio je redatelj Sergej Stanojkovski, jedan od vodećih redatelja praške škole današnjice i dobitnik mnogobrojnih filmskih nagrada za ostvarenja u Makedoniji i Njemačkoj. Također su značajan doprinos realizaciji ovog jedinstvenog projekta dali i Andrea Pugner direktorica Goethe instituta u Hrvatskoj, Stefan Reiss i Tanja Kanceljak iz Dokumentarnog programa Hrvatske televizije.
– Djeca Preka i Pazina, došla su ovdje, upoznavala se i u hipu stvorila jedan mali svijet boje, oblika i ljepote, kako Preka tako i otoka Ugljana, kazao je ovom prigodom ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta “Dom na žalu”, Ante Sorić, ustvrdivši da je ovogodišnja “Mala ljetna škola filma” početak još obuhvatnijih i većih projekata koji će se na ovom polju odvijati u POU Preko.
– Pred nama je posao koji ćemo raditi više mjeseci za dogodine, udarili smo temelje, naglasio je Sorić koji je potom podijelio diplome učenicima koji su sudjelovali u projektu, kao i prigodne darove svima koji su bili uključeni u njegovu realizaciju.
Zahvalivši se svima koji su pomogli i omogućili realizaciju ovoga projekta, a posebno djelatnicima osnovnih škola iz Pazina i Preka, nazočnima se obratio i redatelj Sergej Stanojkovski, koji je ovom prigodom najavio i mogućnosti da se dogodine ostvari daljnja međunarodna suradnja u ovoj ljetnoj školi filma pri čemu bi učenici iz Njemačke dolazili u Preko, a djeca iz Preka išla u Pazin.
– Ovo je izuzetna prilika i poticaj za svu djecu koja su u ovih sedam dana tu imala priliku naučiti puno i o samome zanatu i tehnologijama, a među njima ima i doista sjajnih talenata, istaknuo je Stanojkovski.
Povijesne teme
Direktorica Goethe instituta u Hrvatskoj, Andrea Pugner kazala je kako Institut svakako želi nastaviti s ovom suradnjom koja se pokazala odlična. Goethe institut će također nastaviti s podrškom nastavi njemačkoga jezika u Osnovnoj školi “Valentin Klarin”.
Nakon ovih pozdravnih obraćanja, mnogobrojna je publika, koja je dvoranu Doma na žalu ispunila do posljednejga mjesta, imala priliku pogledati filmska ostvarenja koja su nastala tijekom Ljetne škole filma u kojima su mladi sudionici ponudili pregršt priča o različitim temama iz života Preka i drugih okolnih mjesta, kao što su Školjić, Ošljak i Mali Lukoran. Obrađene su povijesne teme poput samostana na Školjiću ili Galevcu, boravak pjesnika Petra Preradovića u Malom Lukoranu, tragedija preških lavandera, ali i suvremene teme poput glisera za hitne medicinske slučajeve ili obaviještenost turista o osobitostima mjesta u kojemu provode odmor. Napravljeno je i nekoliko reportaža. U jednoj je posebno prestavljen otok Ošljak ili Lazaret, slobodne aktivnosti učenika osnovne škole, kao i rad sve brojnijih prečkih likovnih umjetnika.