Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Žrtve se ne zaboravljaju

Autor: Valentina Mlađen

24.08.2008. 22:00
Žrtve se ne zaboravljaju

Foto: Sebastian GOVORČIN



Da se prave žrtve nikad ne  zaboravljaju, podsjetili su nas još jednom  mještani Visočana. Pod pokroviteljstvom  Općine Poličnik, u organizaciji Mjesnog  odbora Visočana i Udruge hrvatskih ratnih  veterana Hrvatski domobran, održana je  prigodna večer posvećena žrtvama Visočana u 20. stoljeću. Iako se to najviše  odnosilo na domobrane, događanjem su se  Visočanci prisjetili svih onih koji su živote  izgubili u Domovinskom i Drugom svjetskom ratu.
– Ova manifestacija upravo se poklapa i s  rezolucijom vijeća Europe 1481 o osudi  komunističkih režima, prema kojoj kao da  su čuli našu udrugu, jer mi taj program  provodimo već niz godina, rekao nam je  predsjednik udruge Hrvatski domobran  Marinko Radas.
Večer je zamišljena kao prva u nizu od  kulturnih večeri u Visočanima. Iako je ovo  mjesto svega desetak kilometara zračne  linije udaljeno od Zadra, mnogi Zadrani ne  znaju ni da postoji, a donedavno nije imalo  ni struju ni asfalt. S obzirom na broj  stanovnika, imalo je najveći broj hrvatskih  žrtava u Drugom svjetskom ratu. Ovom  večeri organizatori su pokušali predočiti  veličinu žrtava kojima je večer posvećena i  koliko je veličanstveno to što su dali.
Večer je otvorio don Ivan Kevrić koji je  predvodio molitvu za sve žrtve, a zatim je na  violini himnu odsvirala Anastazija Beram,  mlada djevojka rođena u iseljeništvu. Uvodnu riječ dao je župnik župe Visočani don  Ivan Kevrić, osvrćući se na protekla povijesna zbivanja i okolnosti u kojima su  nastale žrtve. Najviše se zasigurno čekalo da  zadarski glumci Mirko Šatalić i Jasna Ančić  počnu s interpretacijom pjesama i knjiga  don Ivana Kevrića, a cijelu manifestaciju  uljepšao je svojim nastupom KUD Radovin.  Nastavak večeri slijedio je u nedjelju, kad je  održana misa za sve žrtve i polaganje  vijenaca ispred općine Poličnik, Mjesnog  odbora Visočane i Udruge hrvatskih ratnih  veterana.