Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Festival otvoren filmom Woodya Allena

24.08.2010. 22:00
Festival otvoren filmom Woodya Allena


Na novouređenom trgu na zadarskom Forumu sinoć je službeno otvoren prvi međunarodni filmski festival “Film Forum Zadar”.
Festival je otvoren hit filmom “You will meet a tall dark stranger” slavnoga redatelja Woodya Allena, koji se nakon svjetske premijere u Cannes Film Festivalu u svibnju 2010., prvi put prikazuje u Hrvatskoj.
Zadarski festival ugošćuje brojna poznata lica, oscarovaca Branka Lustiga, redatelja Veljka Bulajića, poznatog producenta Karla Baumgartnera, njemačku glumicu i bivši model Angelinu Noa te brojne istaknute međunarodne filmaše.
Festival je otvorio dogradonačelnik Dražen Grgurović.
– Drevni Forum je u svojoj povijesti vidio mnogo toga, ali ne i filmski festival. Ovom prilikom bih zahvalio Sergeju i njegovoj ekipi koji su nam omogućili da u sljedećih šest dana uživamo u brojnim filmovima tekuće europske koprodukcije.
Zadranima je ovo prigoda da i sami osjete novi ambijent u svom gradu pred velikim filmskim platnom, a ulaz je za sve gledatelje besplatan, kako na sinoćnjoj projekciji, tako i na svim ostalima!
Osim Poljane pape Ivana Pavla II., kao glavne lokacije, festival će se održavati i na trgu ispred Kazališta lutaka, u Gradskoj knjižnici Zadar, Muzeju antičkog stakla, a na Sveučilištu u Zadru održat će se okrugli stol, panelforum o razvoju Zadra kao filmske lokacije. Ukupno će se prikazati trideset projekcija.


Filmska projekcija posvećena Werneru Nekesu


Filmskom projekcijom posvećenom Werneru Nekesu, održanom u Gradskoj knjižnici, jučer je neslužbeno započeo Film Forum festival.
Werner Nekes rođen je 29. travnja 1944. godine u Erfurtu. Osnovnu i srednju školu završio je u Oberhausenu i Mulheimu/Ruhr gdje je ostvario prve književne pokušaje. Tijekom 1963. studira lingvistiku i psihologiju u Freiburgu. Od 1964. nadalje živi u Bonnu gdje dolazi na čelo University Film Cluba, te kasnije postaje predsjednik FIAG-a. Formira prijateljstva s filmskim redateljima, kiparima i slikarima. Među njima je i Dore O., njegova prijateljica i suradnica od 1967. godine. Izradio je 1965. slike od različitih materijala i predmeta s kojima je prisustvovao na mnogim izložbama. Iste godine također snima svoj prvi 8-milimetarski film, a od svibnja 1966. koristi 16-milimetarski. U proljeće 1967. godine Kurzfilmtage Oberhausen odbija njegove filmove te zbog toga Nekes organizira svoj događaj. Tijekom iste godine drži nekoliko filmskih seminara na Institut fur Jugendbildung u Dornbergu/Kasselu.
U listopadu 1967. godine Nekes dolazi u Hamburg s Dore O. s kojom se i ženi sljedeći mjesec. Suosnivač je Filmemacher-Cooperative te Hamburg Filmschau. Nekoliko puta organizira filmske događaje u svom stanu, Bruderstrase 5. Iste godine drži nekoliko filmskih seminara i retrospektiva u različitim europskim gradovima. Werner Nekes već desetljećima izlaže na brojnim izložbama diljem svijeta i dobitnik je brojnih filmskih i umjetničkih nagrada.
Projekcije posvećene Nekesu će se održavati sve do nedjelje, svakim danom u 11 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice.