Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Počinju Dani vitezova vranskih

24.08.2010. 22:00
Počinju Dani vitezova vranskih


U petak, subotu i nedjelju u 10 sati će svoja vrata otvoriti viteški tabori u kojima će posjetitelji moći sudjelovati u radionicama iz streličarstva, mačevanja, srednjovjekovne kuhinje, starih obrta, glagoljice te razgledavati konjički tabor i srednjovjekovne vojne naprave
Mimohodom viteških skupina središtem Pakoštana, sutra u četvrtak u 19.30 sati, počinju “Dani vitezova vranskih”, povijesni spektakl koji će trajati 27., 28. i 29. kolovoza na atraktivnim historijskim lokalitetima u mjestu Vrana. Organizatori su Udruga vitezova Vranskih, u suradnji s Općinom Pakoštane, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane i Vitezovima zelingradskim, a ove godine u programu sudjeluju i viteške skupine iz Mađarske i Slovačke.
U petak, subotu i nedjelju u 10 sati će svoja vrata otvoriti viteški tabori u kojima će posjetitelji moći sudjelovati u radionicama iz streličarstva, mačevanja, srednjovjekovne kuhinje, starih obrta, glagoljice te razgledavati konjički tabor i srednjovjekovne vojne naprave. U petak u 17 sati održat će se turnir u streličarstvu, a u 18 sati održava se točka “Turci napadaju Vranu” u kojoj će se prikazati srednjovjekovna opsada i bitka uz uporabu opsadnih naprava: katapulta, baliste i ovna. U 19 sati će svoje vještine prikazati gostujuće viteške skupine, a s prvim mrakom će se prikazati “Legenda o lijepoj kneginji i Crnom vitezu” uz pravu noćnu bitku s vatrenim kuglama i strijelama. Program će u petak biti zaključen koncertom srednjovjekovne glazbe.
Ove točke moći će se pogledati i u subotu kad je predviđen i dodatni, posebno atraktivan program s početkom u 18 sati: “Dolazak kralja Zvonimira i kraljice Jelene” te viteški turnir za nagradu kralja Zvonimira. U subotu će se na zidinama templarskoga grada prikazati i “Slava Priorata vranskog”, priča od zvuka i svjetlosti o slavnoj prošlosti Vrane.
U nedjelju program počinje u 10 sati s radionicama po viteškim taborima, a u 14 sati će svoj nastup ponoviti gostujuće viteške skupine. Turska opsada prikazat će se u 15 sati, a u 16 će završiti ovogodišnji Viteški dani u Vrani koji se održavaju na poljani ispred Maškovića hana.