Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Policija nije počinila propust

24.08.2010. 22:00
Policija nije počinila propust


Nakon provedenog nadzora u Policijskoj postaji Benkovac Ravnateljstvo policije je donijelo zaključak kako policija nije počinila propust. Obitelj žrtava nezadovoljna rezultatima najavljuje tužbu, a Dukićevi policiju optužuju za još jedan propust – gubitak Markova mobitela
Zbog sumnji na policijski propust koji je doveo do krvoprolića u benkovačkom kafiću Amadeus gdje je hicima iz pištolja 33-godišnji Marko Dukić ubio svoju bivšu djevojku Marinu Palavra (22) i njezina dvije godine starijeg brata Marina Kambera, a potom i sebe, Ravnateljstvo policije provelo je nadzor u Policijskoj postaji Benkovac nakon čega su se oglasili priopćenjem za javnost zaključivši kako propusta nije bilo. Kronološki prikazujući tijek događanja koja su prethodila tragediji u priopćenju Ravnateljstva policije između ostaloga stoji kako je pokojna Marina dan prije pogibije s majkom došla u prostorije benkovačke policije gdje je policajcima ispričala da ju je pokojni Marko prethodnu večer fizički napao na radnom mjestum te im je dala na uvid SMS poruke koje je od njega dobila. Policajci su, prema izvješću Ravnateljstva, nakon konzultacija s mjerodavnim državnim odvjetnikom temeljenim na iskazu pokojne Marine utvrdili kako se ne radi o prijetnji već da je riječ o kaznenom djelu nasilničkog ponašanja.
Je li se krvoproliće moglo izbjeći?
– U razdoblju od podnošenja kaznene prijave pa do počinjenja dvostrukog ubojstva i samoubojstva policijski su službenici u dva navrata na adresi stanovanja bezuspješno tražili Marka Dukića, a podnesene su sve potrebne kaznene prijave i optužni prijedlozi vezani za navedene događaje – priopćili su iz Ravnateljstva policije koje je temeljem takvih rezultata nadzora zaključilo da se postupanje policijskih službenika, taktičnost i zakonitost rada, ne može dovesti u svezu s dvostrukim ubojstvom Marine Palavra i Marina Kambera te samoubojstvom počinitelja Marka Dukića koje se dogodilo u srijedu oko 21.40 sati.
Iako na kraju policijskog priopćenja stoji kako duboko suosjećaju s obje obitelji zbog velike tragedije koja ih je zadesila ni jedna, a ni druga strana, ne slažu se s njihovim stavom te ostaju pri tome da se krvoproliće moglo spriječiti.
– Činjenica da smo otišli u policiju nakon što je Marko Dukić istukao moju kćer to prijaviti i da smo od njih tražili da ga pronađu i razgovaraju s njim valjda pokazuje da smo strahovali što bi još mogao učiniti. Pokazale smo im i SMS poruke, ali iako on ni u jednoj nije napisao da će je ubiti to što je on na kraju ubio moju djecu pokazalo je da je naš strah tada bio opravdan – rekla je Radoslava Klicić, majka ubijenih Marine i Marka koja je s nevjericom primila vijest o rezultatima policijskog nadzora. Majci je neprihvatljiva i policijska izjava da su Marka na kućnoj adresi tražili dva puta i da ga nisu mogli pronaći jer je, kako je istaknula, Benkovac mali pa se u njemu sve zna, a tako i da je Marko radio u Pakoštanima. Stoga je najavila tužbu protiv MUP-a, a u tome će joj pomoći Udruga
B.a.B.e. iz koje je odmah nakon tragedije upućeno pismo ministru Tomislavu Karamarku sa zahtjevom da provede unutarnju kontrolu u Benkovcu.
B.a.B.e.: Moglo se izbjeći
Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. još je jednom ponovila kako je uvjerena da država nije poduzela sve što je mogla kako bi zaštitila ljudske živote te da će obitelji ubijenih brata i sestre pružiti svu pravnu pomoć.
– Radnje koje ćemo poduzeti oko rasvjetljavanja okolnosti koje su dovele do tragedije pomoći će obitelji žrtava, ali i počinitelja. Tri mlada života su izgubljena, a da je policija uistinu i poduzela sve potrebne radnje to se moglo izbjeći – rekla je Sarnavka ističući kako su policajci, ako već nisu mogli mladića smjestiti iza rešetaka, mogli kontaktirati službu socijalne skrbi ili zatražiti psihijatrijsku ili psihološku pomoć poučeni sličnim slučajevima koji su se u posljednje vrijeme zaredali diljem Hrvatske. No, slučaj iz Varšavske ulice, kaže Sarnavka, jasan je dokaz kako je Država spremna izdvojiti ogromna sredstva i na + 40 stupnjeva, pod punom opremom, poslati policajce na mirne prosvjednike kako bi tamo zaštitila privatni poduzetnički projekt. Stoga, zaključuje, smiješno je da se nije moglo poduzeti nešto više da se u jednom malom Benkovcu pronađe mladić.
 


Ubojstva i samoubojstva tragična su moda u Hrvatskoj


– Prijetnje, ubojstva i samoubojstva, kao da su postala tragična moda u Hrvatskoj, a presude koje se donose na hrvatskim sudovima poražavajuće su, bilo da je riječ o nasilju, silovanjima, bludnim radnjama nad malodobnim osobama i djecom ili o ubojstvima poput ovog u Benkovcu, onog u Gračacu, Rijeci… – kaže Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.B.e. dodajući kako će se možda stvari u praksi promijeniti ako kazne u visini od 40 tisuća eura nakon što takve presude padnu u Stasbourgu počnu plaćati oni koji su ih donijeli, a ne Država.




 


Izgubljen Dukićev mobitel u kolima Hitne


Na jučerašnju objavu MUP-a reagirala je i Nada Dukić, sestrična Marka Dukića, a među ostalim optužila je policiju za još jedan propust. Riječ je o gubitku njegova mobitela na kojemu su, tvrdi Dukić, dokazi kakve je on poruke prije tragedije dobivao.
– Ne možemo pobjeći od onoga što je učinio, ali policajci su i sami priznali da nije slao prijeteće poruke pa nas onda boli konstatacija da je bio otprije poznat policiji i da je bio nasilnik – rekla je Dukić, a da je njegov mobitel uistinu izgubljen tijekom tragične noći potvrdili su nam i u zadarskoj policiji koja navodi kako su sve poduzeli da isti i pronađu. No, istaknuli su da to nije njihova krivnja već da je mobitel izgubljen u kolima HMP kojima je ranjeni Dukić prevezen u Opću bolnicu Zadar, a do takvih saznanja došli su nakon razgovora s liječničkim timom koji je Dukića preuzeo u Benkovcu. Tijekom vožnje mobitel je bio na kolicima pored njega, no kako je sve bilo puno krvi, a njegovo stanje kritično, pretpostavlja se kako je mobitel u tim okolnostima sasvim slučajno izgubljen.
– Policija je izuzela karticu iz mobitela žrtve i u ovom slučaju su upravo ti podaci relevantni. Gubitak Dukićeva mobitela ružno zvuči, no apsolutno ništa ne mijenja kada je riječ o samom kaznenom djelu i njegovim posljedicama – rekli su iz zadarske policije.


 


Isprika Dukićevih obitelji žrtava


– Vrijeme ne možemo vratiti, ali iz dubine srca, u ime obitelji Dukić, ponajprije želim izraziti iskrenu i duboku sućut obiteljima Klicić i Kardum, te njihovoj rodbini i prijateljima – u ime obitelji Marka Dukića, mladića koji je ilegalnim pištoljem presudio Marini Palavri, Marinu Kamberu i sebi, poručila je Nada Dukić, pokojnikova sestrična.