Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predavanja niza istaknutih profesora

24.08.2010. 22:00
Predavanja niza istaknutih profesora


Na Jedanaestom projektu ‘Nomadsko sveučilište Europe – Nurope 2010.’ “The Other See” jučer je održan program koji se se odvijao u Muzeju antičkoga stakla. Program je započeo “jutarnjim refleksijama” koje je vodio Bengt Kristenssen Uggla s Abo Akademi University iz Turkua uz Finskoj, gdje su sudionici razmjenjivali svoja iskustva o jučerašnjem danu kad su se upoznavali sa zadarskom kulturnom baštinom i urbanom kulturom, a primili su ih i dogradonačelnik Dražen Grgurović i dožupan Đani Bunja.
Sudionike projekta “Nuirope 2010.” pozdravio je ravnatelj Muzeja antičkoga stakla dr. Ivo Fadić, a o eksponatima te javnim i učilišnima aktivnostima je kratko predavanje s prezentacijom održao kustos Berislav Štefanac, nakon čega su sudionici obišli postav Muzeja i radionicu antičkoga stakla.
Na programu su bila i predavanja: “Susak”, Vladimira Gudca s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, “Politika sjećanja”, nacionalna povijest i divergentne priče Vjerana Katunarića, “Republika RIjeka – d’Anunnzio et al.”, Raymunda Sanera iz Diplomacy Dialogue iz Ženeve te “Putnici bez putovnice, put svile” Lichie Yu Saner s iste institucije. Program je završen projekcijom filma “Dan pod Suncem”, Vlade Zrnića koja je održana u kinu Calegro.
Današnji program također počinje Jutarnjim refleksijama pod vodstvom Bengta Kristenssena Uggle u prostorima Novog kampusa, a nastavlja se predavanjima Roberta Bacalje “Povijest objavljivanja u Zadru” (9 h) i “Zadar, Metropola hrvatske moderne literature” glavnog ravnatelja NSK u Zagrebu prof. dr. Tihomila Maštrovića (10 h). Za jedanaest sati i trideset minuta zakazana je panel rasprava “Umjetnost, kultura, mediji u Hrvatskoj dvadesetog stoljeća”. U popodnevnom dijelu se održavaju predavanja “Umjetnost, religija i politika identiteta”, Marka Gisbournea (16 h) i “Ulazak iz drugog arhipelaga” (17h 30) na kojem će se predstaviti švedski identitet, kulturno nasljeđa i turizam arhipelaga Hakan Eklund u Finskoj. U 19 h počinje priprema za “Radionicu ideja” u kojoj će sudionici sudjelovati tijekom posjeta Kornatskom arhipelagu. Sva predavanja održavaju se u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.