Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sudsko vijeće nije povjerovalo žrtvi silovanja jer se nije “ponašala kao žrtva”

24.08.2010. 22:00
Sudsko vijeće nije povjerovalo žrtvi silovanja jer se nije “ponašala kao žrtva”


Sudac Boris Babić istaknuo je kako sam seksualni čin nije sporan, no da po procjeni Sudskog vijeće nije riječ o silovanju jer je žrtva slučaj prijavila tek nakon 20 dana, a u međuvremenu se nije nikome požalila, nije tražila liječničku i policijsku pomoć
Zbog nedostatka dokaza kojima bi se potvrdilo počinjenje kaznenog djela silovanja jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćnom presudom, koju mu je izrekao sudac Boris Babić, Marinko Bradarić iz Udbine oslobođen svake krivnje.
U obrazloženju takve presude sudac Babić je naveo kako Sudsko vijeće iz provedenih dokaza nije moglo pronaći elemente koji bi nedvojbeno ukazivali na to da je Bradarić doista i počinio djelo koje mu se optužnicom Županijskog državnog odvjetništva stavljalo na teret, jer je kod oštećene izostalo ponašanje kakvo je uobičajeno kod žrtve. Takav zaključak Vijeće je temeljilo na činjenici da je žrtva djelo prijavila tek 20 dana nakon počinjenja, da u tom vremenu nije zatražila niti policijsku, a niti liječničku pomoć, zatim da se u međuvremenu nije nikome požalila te da je tijekom tih 20 dana normalno funkcionirala u svom okruženju iz čega proizlazi kako zbog tog djela nije pretrpjela nikakve psihičke posljedice koje bi utjecale na njezin normalan život. Sudac Babić istaknuo je kako provedeni dokazi upućuju na to da je spolni akt uistinu počinjen, no ne na način kako je to u optužnici navedeno.
Naime, optužnicom tužiteljstva Bradariću se stavljalo na teret da je 15. rujna u stanu u Udbini seksualno iskoristio svoju bivšu nevjenčanu suprugu i to uporabom sile i protiv njezine volje, a nakon što je ona na adresu stana koji su, prije no što ga je napustila, zajednički koristili došla po preostale stvari. Prema navodima optužnice on joj je tada prišao s leđa, prethodno skinuvši svoju odjeću nakon čega je uporabom sile, iako je ona plakala i zapomagala, skinuo njezinu odjeću, spustio je na pod i spolno općio s njom.
Sudac Babić u obrazloženju oslobađajuće presude kao bitan element naveo je i činjenicu da je oštećenica sve do prijave, odnosno punih 20 dana, čuvala svoje donje rublje kao dokaz djela koje svo to vrijeme nije prijavila. Na ovu presudu obje strane imaju pravo žalbe.