Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jure Pavešić vozio je kombi s 1,33 promila alkohola

24.08.2011. 22:00
Jure Pavešić vozio je kombi  s 1,33 promila alkohola


Troje sudskih vještaka složilo se da je mladi liječnik optužen za izazivanje prometne nesreće u kojoj je poginulo troje prijatelja, kobne noći za volan neispravnog kombija sjeo pod utjecajem od najmanje 1,33 promila. To dokazuje da je prije vožnje popio ipak više od jednog piva


Jure Pavešić, 27-godišnji liječnik, kojem se na Općinskom sudu u Zadru sudi jer je prije četiri godine na otoku Ižu “odvezao u smrt” troje prijatelja, kobne je noći vozio kombi u pripitom stanju.
U nastavku suđenja potvrdila su to jučer trojica sudskih vještaka – toksikologa koji su se, unatoč nekim neznatnim razilaženjima u mišljenjima, složili oko toga da je u trenutku nesreće Pavešić bio pod utjecajem alkohola od najmanje 1,33 promila.
– Ja nisam imala sve relevantne podatke za izračun kojim bih mogla sa sigurnošću reći koliko promila alkohola u krvi je imao optuženik u trenutku nesreće. Imala sam uzorak krvi i urina uzetih devet sati nakon nesreće, u 13 sati te one uzete u 23 sata. Prvi su pokazivali da je optuženik u krvi imao 0,37 promila, a u urinu 0,47 promila alkohola. U 23 sata alkohola nije bilo – rekla je vještakinja Branka Mijatović, dok je njezina kolegica Ranka Ferčep napomenula kako je ona došla do izračuna da je Pavešić u trenutku nesreće u krvi imao najmanje 1,33 promila alkohola u krvi, a do tih je rezultata došla služeći se formulom i zakonski određenim parametrima za takve izračune. Dodala je kako je iz Pavešićeve liječničke dokumentacije razvidno da je on, s obzirom na to da je i sam bio teško ozlijeđen i podvrgnut liječničkim zahvatima, tijekom liječničke obrade primio infuziju i još neke sastojke koji su mu neminovno razrijedili krv, pa da stoga ostavlja i mogućnost da je broj promila bio i veći. Treći vještak Zdravko Kovačević, došao je također do rezultata od 1,33 promila, no on je naglasio kako je moguće da je ta brojka i manja ako je neposredno prije nesreće optuženik konzumirao alkohol. Za razliku od svojih kolegica koje nisu imale na raspolaganju podatak o vrsti  alkoholnog pića, dinamici i vremenu konzumacije te težini i visini optuženika, što su bitni i relevantni parametri za točan izračun, Kovačević je naglasio da je on raspolagao podatkom o težini i visini.
Sumnja u iskaze svjedoka
Niz pitanja i na ovoj je raspravi imao Livio Marijan, otac stradale Mikele. Među ostalim, on je vještakinju Ferčep upitao je li moguće da su Pavešićevi toksikološki nalazi takvi ako je tijekom večeri popio tek jedno pivo od pola litre. Vještakinja je odlučno odgovorila da nije te da je zasigurno riječ o većoj količini, nakon čega je Marjan od raspravne sutkinje Ane Brkić zatražio da u zapisnik unese njegove ozbiljne sumnje u iskaze 16 ranije saslušanih svjedoka koji su mahom svjedočili kako su kobne večeri Pavešića vidjeli s jednom bocom piva.
– Ja ozbiljno sumnjam u iskaze tih svjedoka i smatram kako je to obrana iskoristila sebi u prilog – kazao je Marijan na što je reagirao Pavešićev branitelj Šime Pavlović rekavši kako niti jednog od tih svjedoka nije predložila obrana, već upravo suprotno – tužiteljstvo. Pavlović je u sudski spis priložio novu dokumentaciju za mladog Pavešića čiji bi mu sadržaj mogao ići u prilog kao olakotna okolnost, a to je potvrda da je u međuvremenu diplomirao i stekao zvanje liječnika, da je odradio stručni staž, položio stručni ispit te s Općom bolnicom u Zadru sklopio Ugovor o radu u studenom prošle godine. Osim toga, priložio je i izvod iz matice vjenčanih za svog branjenika te dokumentaciju koja pokazuje da uskoro očekuje dijete.
Najteža kvalifikacija kaznenog djela
Juru Pavešića, vozača i jedinog preživjelog u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila 8. srpnja 2007. godine u ranim jutarnjim satima, tužiteljstvo tereti za izazivanje prometne nesreće s namjerom, što je zapravo najteža kvalifikacija kaznenog djela i za što je zapriječena zatvorska kazna u trajanju od tri do čak deset godina.
Kobne večeri Pavešić je vozio neregistrirani i tehnički neispravan kombi, a vještaci su utvrdili kako se u trenutku kada je kombijem ušao u oštar zavoj kretao oko 80 kilometara na sat. Zbog toga je izgubio kontrolu nad vozilom, udario o rub garaže u izgradnji uz samu prometnicu, odbio se i potom izletio s kolnika u provaliju duboku oko pet metara. Pad je bio koban za troje njegovih prijatelja – Mikelu Marijan (19), Silvija Sutlovića (23) i Luciju Antunac (20) koji su na mjestu poginuli.
Suđenje se nastavlja polovinom rujna, a tada bi optuženi Jure Pavešić trebao iznijeti svoju obranu.