Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kapović: Smanjenje doprinosa ugrozilo bi brojne projekte

Autor: Z L

24.08.2013. 22:00
Kapović: Smanjenje doprinosa ugrozilo bi brojne projekte

Foto: Marin GOSPIĆ



Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović očitovao se o prozivkama za skupi komunalni doprinos, izrečenima nakon neodržavanja sjednice Općinskog vijeća.
“S obzirom na činjenicu da vijećnici Udruge Vir bez podjela, predvođeni dr. sc. Markom Vučetićem, te nezavisni vijećnik Mladen Šimundić dezinformiraju javnost na temu komunalnog doprinosa držimo potrebnim informirati javnost o navedenoj temi.
Do polovine 2012. godine komunalni doprinos na području Općine Vir temeljem Odluke Općinskog vijeća bio je raspoređen na tri zone, gdje su ovisno o položaju iznosi komunalnog doprinosa bili 70, 100 i  138 kuna. Gospoda predvođena Markom Vučetićem i Mladenom Šimundićem imali su prezentacije svojih predizbornih programa, početkom srpnja 2012. godine, u kojima su predlagali smanjenje komunalnog doprinosa i to, koalicija Vir bez podjela da se komunalni doprinos smanji na 40 kuna, a nezavisni kandidat Šimundić predlagao je 30 kuna.
S obzirom na trend smanjivanja komunalnog doprinosa u procesu legalizacije u ostalim područjima Hrvatske, Općinsko vijeće, na 25. sjednici, održanoj dana 22. 10. 2012., donosi odluku o smanjenju komunalnog doprinosa na 30 kuna kod jednokratnog plaćanja, tj. 40 kuna u slučaju obročnog plaćanja. To je minimalni komunalni doprinos koji bi trebao Općini omogućiti povlačenje sredstava iz Europskih fondova, a s obzirom na to da se u tom procesu prethodno zahtijeva  financiranje projekata iz vlastitih sredstava, a potom se na osnovu uloženih sredstava mogu dobiti sredstva EU fondova.
Upravo smanjenjem komunalnog doprinosa Općina je udovoljila traženju tadašnjih kandidata za Općinsko vijeće, a danas oporbenih vijećnika.
Sada su oporbeni vijećnici koalicije Vir bez podjela i nezavisni vijećnik Šimundić (pet oporbenih vijećnika) Općini dostavili zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice, na temu komunalni doprinos, tj. njegovo smanjenje na 1kn/m. S obzirom na ranije njihove prijedloge iznosa komunalnog doprinosa i sadašnje traženje smanjenja istog, može se iščitati ozbiljnost njihovih stajališta.
Držimo da bi navedena cijena ugrozila planirani budući komunalni razvitak i provođenje brojnih komunalnih projekata, a osobito ako uzmemo u obzir planirano povlačenje sredstava iz fondova EU”, stoji u priopćenju Kristijana Kapovića.