Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na maratonu i na 200 slobodno Leo kao riba u vodi

Autor: Andrija Dešpoja

24.08.2013. 22:00
Na maratonu i na 200 slobodno Leo kao riba u vodi

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Zadarsko plivanje posljednje dvije godine proživljava pravi procvat čemu svjedoče brojne medalje na državnim i regionalnim prvenstvima, kao i raznim mitinzima te brojnim i vrlo uspješnim nastupima na maratonima. Taj nagli uzlet dakako treba povezati sa otvaranjem zatvorenog bazena na Višnjiku koji kako vrijeme odmiče donosi sve veću korist kako samim plivačima tako i njihovim klubovima, a općenito zadarskoj športskoj zajednici.
Najreprezentativniji primjeri tog plivačkog “booma” su svakako perjanice Plivačkog kluba Zadar, sestre Laura i Katja Čizmin, a i u zadarskom Plivačkom klubu Jadera ponose se sa 14-godišnjim Leom Bavdekom. Njegova niska uspješnih rezultata te berbe medalja po svim natjecanjima gdje se pojavi ne mogu proći nezapaženo.
Na državnom prvenstvu u Zagrebu krajem srpnja Bavdek je pomeo svoju kadetsku konkurenciju na 800 metara slobodno dok je na 200 i 400 metara došao do srebrnih odličja. U četiri dana je nastupio u šest disciplina te ukupno uzeo tri medalje i ostvario tri B finala. Na regionalnom prvenstvu održanom u Splitu bio je naravno još uspješniji pokupivši pet medalja dok je šlag iznimno uspješne sezone došao u kolovozu u kojem se posvetio nastupima na maratonima. Na maratonu Preko-Zadar je došao na cilj ukupno drugi te ujedno kao najbolji Zadranin što je samo po sebi kolosalan uspjeh.
Otplivao je nakon toga i Biogradski maraton na kojem je također bio drugi dok je na maratonu Oko Benušića na Istu u snažnoj konkurenciji ostvario plasman na šesto mjesto. Sve to je zagrijavanje za ono što slijedi od rujna mjeseca kad Bavdek ulazi u novu sezonu kao mlađi junior te ozbiljno kuca na vrata reprezentacije što će potvrditi njegov trener i mentor u Plivačkom klubu Jadera, profesor Marijan Čulina.
– Leo se već u mlađoj kadetskoj dobi isprofilirao kao veliki talent ne samo u zadarskim već u državnim okvirima. On nema pravu konkurenciju u svome uzrastu osim jednog plivača iz Splita. Ove godine je osvojio na zimskom državnom prvenstvu u 50-metarskom bazenu četiri medalje, tri zlata i jedno srebro. Na ljetnom državnom prvenstvu nastavio je tu nisku medalja sa jednim zlatom i dva srebra tako da kod njega postoji kontinuitet rezultata koji ga svrstava u najboljeg plivača u Hrvatskoj u svom kadetskom uzrastu – kazao je Čulina koji u narednim sezonama predviđa usmjeravanje tj. specijalizaciju u disciplini 400 metara mješovito.
Uz napornu i bogatu medaljama sezonu u bazenima, za Lea nije bio problem otplivati i tri maratona koja su održana u kolovozu širom našem županije.
– Nije se pripremao za maratone već je po završetku sezone krajem srpnja dobio mogućnost kao i ostali naši članovi da se po svojoj slobodnoj volji prijavljuju na maratone, jer im to nisu natjecanja koja moraju odrađivati kao klupske obaveze. On se prijavio na tri maratona i pokazao da je i u daljinskom plivanju itekako perspektivan te da može postići odlične rezultate.