Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Fešta od sira u Kolanu

15.08.2016. 22:00
Fešta od sira u Kolanu


U organizaciji Općine Kolan i njezine TZ i ove će se godine održati Fešta od sira, manifestacija koja je lani priređena prvi put. Na vrhuncu sezone proizvodnje sira gostima i svim ostalima koji vole ovakva događanja 26. kolovoza bit će predstavljeno 20-ak izlagača s otoka Paga. Naime, ovaj je dio naše zemlje odavno poznat po vrhunskom siru na svim svjetskim kontinentima. Štandovi sa sirevima bit će postavljeni na Trgu kralja Tomislava od 17 sati, a otvorenje će se održati sat kasnije.
– Paški sir je poznat diljem svijeta osvojio je mnogo nagrada za kvalitetu na brojnim natjecanjima, a upravo su kolanjski proizvođači nositelji najbrojnijih i najvećih svjetskih nagrada. Na ovaj način odajemo priznanje za trud i muku otočnih ljudi koji proizvode ovaj jedinstveni proizvod. Težnja nam je da ih festival dodatno motivira za daljnji rad i proizvodnju paškog sira, kako bi ta tradicija živjela još dugo, kazala je Jelena Škoda Baričević, direktorica TZ Općine Kolan. Inače, paški sir proizvodi se na otoku na kojem se ovce hrane ljekovitim biljem te je jedinstvenog okusa, prepoznatog od strane vrhunskih gastronomskih stručnjaka. 
Uz registrirane proizvođače paškog sira, na Fešti od sira predstavit će se i oni koji se bave proizvodnjom različitih prehrambenih proizvoda, a kojih u Zadarskoj županiji ima sve više. Program će osim degustacije imati i zabavnu notu uz neizostavne klape i domaću glazbu, a trebao bi trajati do sitnih noćnih sati.