Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Alge brže od djelatnika Čistoće

24.08.2016. 22:00
Alge brže od djelatnika Čistoće


Morske orgulje, ove se turističke sezone nisu baš “proslavile”. Nakon zakašnjele reakcije zaduženih za njihovo održavanje, zbog čega na samom početku turističke sezone nisu svirale tjednima, sada odaju sliku zapuštenosti.
Na dvije donje “skaline” i bočnim zidovima nakupio se sloj algi i crnih mrlja.U Čistoći koja je zadužena za čišćenje Morskih orgulja kažu kako daju sve od sebe, no da je majka priroda brža i jača. Ističu kako imaju stalni raspored intervencija na Morskim orguljama, pa ih preko ljeta čiste četiri, a za zimskih mjeseci po tri puta tjedno.
– Orgulje naši djelatnici čiste svakodnevno, u ranim jutarnjim satima, pa su to učinili i jutros, kaže Vesna Đili, stručna suradnica za promidžbu i edukaciju u zadarskoj Čistoći dodajući kako se taj dio rive gdje se nalaze Pozdrav Suncu i Morske orgulje s posebnom pozornošću čisti za vrijeme turističke sezone.
– Više puta dnevno djelatnici Čistoće čiste taj dio i pokupe i najsitnije smeće. Površinu Morskih orgulja čiste posebnim četkama i bez upotrebe bilo kakvih kemikalija. Što se tiče stepenica, alge su nam doista veliki problem. Njih čistimo strojevima za pranje koji su pod visokim tlakom. Za one niže stepenice, koje su pod morskom površinom, uglavnom čekamo oseku, kaže Đili te dodaje kako im za čišćenje dijela rive koji je pod morem pomažu ronioci iz zadarskih klubova s kojima imaju jako dobru suradnju. Za crne mrlje Đili ističe kako su nastale uslijed dugotrajnog, svakodnevnog izlaganja moru zbog čega je kamen potamnio i ne može se klasičnim načinom u potpunosti oprati.