Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarski pacijenti šalju se u barokomoru u Dubravi

24.08.2016. 22:00
Zadarski pacijenti šalju se u barokomoru u Dubravi


Nedavne nesreće na ronjenju u zadarskom akvatoriju, ponovno su aktualizirale problem zbrinjavanja unesrećenih ronioca. Prema informacijama iz Hrvatskog ronilačkog saveza, godišnje u Hrvatskoj strada 20-tak ronioca kojima bi se moglo pomoći tretmanom u barokomori. Većinom je riječ o turističkim ronjenjima. Još od 2007. Klub podvodnih aktivnosti Zadar (KPA) u posjedu je barokomore, nužne za dekompresiju unesrećenih. Godinu dana poslije, troškove liječenja i tretmana u barokomori počeo je pokrivati i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. U tom razdoblju bila su organizirana i liječnička dežurstva. Dežurstva liječnika, kao i sama nabava barokomore koja je u Zadra stigla posredstvom Hrvatskog ronilačkog saveza, kaže predsjednica KPA Zadar Slavica Čolak, financirali su se iz pristojbi od ronilačkih članarina.
– Dio tih dežurstava pokrivao je i liječnik iz Zrakoplovne baze Zemunik Hari Perinić. Međutim, kako su financije presahnule, više nismo mogli računati niti na liječnike iz Pule i Splita. U međuvremenu, mi barokomoru stalno nudimo našoj bolnici u Zadru, ali odgovora nema, istaknula je Slavica Čolak.
Još 2008., tadašnji ravnatelj zadarske bolnice, a kasnije i gradonačelnik Zadra te aktualni zamjenik zadarskog gradonačelnika dr. Zvonimir Vrančić izjavio je kako niti godinu dana nakon nabave nisu vođeni razgovori o korištenju ili opremanju zadarske bolnice barokomorom. To opremanje, kazivao je tad Vrančić, nije bilo u prioritetima zadarske Opće bolnice jer je kao preskupo ocijenjeno 24-satno dežurstvo zbog najvažnije indikacije, dekompresije.
– Barokomora se može koristiti u liječenju drugih bolesti, dijabetesa, kroničnih upala uha i dr., ali odluku o tome je li nužna jedna barokomora između Rijeke i Splita, danas kad su komunikacije takve da pacijent u roku 15 minuta može biti zbrinut, treba donijeti nadležno Ministarstvo zdravstva, rekao nam je tada ravnatelj bolnice dr. Zvonimir Vrančić.
Zadarska barokomora može odjednom primiti dva pacijenta i liječnika. No u slučaju nesreće, kad je pacijent u ležećem položaju, može primiti samo jednog unesrećenog i liječnika. U KPA su svjesni kako su troškovi liječenja u barokomori veliki, ali predsjednica Čolak naglašava kako cijena barokomore ovisi o posebnim uvjetima koji u tom trenutku vladaju na tržištu. Primjerice, u cijeloj EU barokomore se nabavljaju isključivo iz SAD-a.
– Cijena barokomore slične našoj, kreće se od 200.000 kn pa na više. No, sama kupnja barokomore nije toliko skupa koliko izobrazba liječnika, specijalista hiperbaričke medicine. No, mislim kako sve to nije toliko skupo da se ne može nabaviti jer je velika korist za cijelu zajednicu, a ne samo za ronioce, smatra Slavica Čolak.
Predsjednica KPA Zadar dodaje da su manje-više sve priobalne barokomore u vlasništvu privatnih medicinskih ustanova. U Hrvatskoj egzistiraju: Barokomora “OXY” Pula, Barokomora Split – Privatna ordinacija dr. Gošović, Barokomora Osijek – KBC Osijek, Barokomora DC Manta, Komiža, o.Vis smještena na brodu Lorenz Marović. Postoji i barokomora u Lori, ali se ona, kako kaže Slavica Čolak, duže vremena ne koristi u civilne svrhe. Zadarska barokomora je služila za obuku škola ronjenja, ali i operatera, no zadarski pacijenti kojima je potreban tretman u barokomori, šalju se u bolnicu Dubrava u Zagrebu gdje postoji barokomora koja odjednom može primiti više pacijenata. Prije pet godina, svega je četvero liječnika pokrivalo cijeli Jadran. To je ocijenjeno kao opasan presedan jer skoro svi unesrećeni koji stignu živi do barokomore, prežive. O svemu tome htjeli smo razgovarati s tehničkim ministrom zdravlja, nekada također ravnteljem zadarske Opće bolnice Darijom Nakićem, ali on nas je uputio na zadarsku Opću bolnicu, a tamo nam jučer nisu mogli odgovoriti je li barokomora potrebna ili ne, ali je ravnatelj Željko Čulina obećao kako će uskoro o tome obavijestiti javnost.