Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Donosimo listu prvenstva za stanove POS-a na Crvenim kućama

Autor: Siniša Klarica

24.09.2008. 22:00
Donosimo listu prvenstva za stanove POS-a na Crvenim kućama


Poglavarstvo Grada Zadra ovaj je tjedan potvrdilo listu reda prvenstva za stanove POS-a. Na listi su 154 kandidata za otprilike 60-tak stanova koji će se graditi na zadarskom predjelu Crvene kuće. Konačan broj stanova još nije utvrđen jer zgrada POS-a još nije ni isprojektirana. Najbitnije da je usvajanjem liste prvenstva POS ponovno prepoznat kao dobar način stambenog zbrinjavanja mladih ljudi iako je sama poticajna stanogradnja, upravo od HDZ-ove vlasti u Hrvatskoj trpila velike kritike.
Podsjetimo, prvi stanari POS-a u Zadru uselili su u 207 stanova na Smiljevcu početkom studenog 2003. Unatoč mnogim tehničkim nedostacima stanari su ipak uselili pa i zbog činjenice da su se tad održavali parlamentarni izbori.
Tad postignuta cijena metra četvornog ispod 600 eura danas zvuči nevjerojatno. Nakon toga slijedila je izgradnja POS-ove zgrade na Bilom Brigu. gdje je Lavčević u cijeli posao ušao s vlastitim terenom izgradivši pri tom 91 stan i 16 poslovnih prostora. Zapravo Lavčević je u cijeli posao unio zgradu koja je isprojektirana još prije 20 godina te u njoj npr. nema lifta, jer su to omogućavali davni standardi gradnje koji su propisivali lift samo za zgrade preko 6 katova. Zgrada POS-a na Bilom Brigu je izgrađena još u rujnu 2004. Međutim oko 400 kandidata nije skoro pune četiri godine imalo naznaka da će i oni doći na red za stambeno zbrinjavanje. Zanimljivo je da se te 2004. na 46 lokacija diljem RH gradilo svega 2.236 stanova.
To je rezultiralo da se dio kandidata odlučio za stambeno zbrinjavanje komercijalnim načinom, jer je cijena POS-ovog kvadrata rasla iz projekta u projekt. To je sve rezultiralo svojevrsnim „boomom” u stanogradnji, pa gotovo nema iole slobodnijeg i većeg gradskog prostora koji nije zapao za oko investitorima, pretežito u stanogradnju. Upravo taj lobi smatrao se glavnim kočničarem POS-a, jer se Grad Zadar branio kako manirom dobrog gospodara ipak svoje zemljište daje za veću cijenu. Glavni „input” POS-a, i odlučujuči čimbenik jeftine izgradnje, jest prepuštanje za izgradnju zemljišta u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Do sad se to, kao što je bio slučaj na Smiljevcu i Crvenim kućama radilo da je zemljište nakojoj su nekad bile vojarne i skladišta JNA, država Hrvatska, a ne grad prepuštale za potrebe gradnje. U toj zamršenoj kombinatorici darivanja i prepuštanja, gradovima i općinama je prepušteno da se hvale kao rade na stambenom zbrinjavanju svojih građana. To je npr. dovelo do toga da MORH više nije tako lako davao suglasnosti o izuzimanju nekretnina iz svog portfelja, pa će tako na Crvenim kućama niknuti uz POS-ovu, zgrade socijalnih stanova i jedna zgrada za potrebe stambenog zbrinjavanja pripadnika Oružanih snaga RH.
Zadarski gradonačelnik Živko Kolega rekao je jučer da su nakon POS-a Crvene kuće, iscrpljene moguće gradnje u visokim gradskim zonama. Razlog tome jest što nove gradnje ne mogu primiti otpadne vode.
–  Grad Zadar ne želi raditi POS-ove zgrade na crnim jamama. Međutim, izgradnjom kolektora Smiljevac koji se proteže od Gradskog groblja do Novog Bokanjca otvara se u visokim zonama niz novih, atraktivnih lokacija za gradnju. Na tim lokacijama su i tereni u vlasništvu Grada Zadra na kojima će između ostalog biti moguća i gradnja POS-ovih stanova, rekao je zadarski gradonačelnik.
Iz Grada Zadra dodaju da je prema DPU Crvene kuće, predviđena gradnja 64 stana, ali da sve ovisi o projektu kojeg sad treba naručiti Agencija za pravni promet nekretninama RH. Cijeli postupak oko POS-ovih stanova se iz nadležnosti Grada Zadra seli u nadležnost APN-a.


LISTA PRVENSTVA
1          Zlatko Filipović
2          Loris Čulina
3          Željka Šestić
4          Ante Krpina
5          William Kotlar
6          Robert Zubčić
7          Ivica Ivandić
8          Slavica Vukovarac
9          Renato Magaš
10        Suzana Phillips
11        Dragan Vlasnović
12        Marijana Špoljarić
13        Ružica Šangulin
14        Tomislav Švorinić
15        Tomislav Ivanov
16        Alen Ćurković
17        Aurelio Kalmeta
18        Marijana Cerovečki
19        Adam Vidas
20        Davor Mujagić
21        Gordana Ivanković
22        Marin Dobrović
23        Darko Čizmin
24        Ivica Ljubičić
25        Zrinka Baraka
26        Aldo Zurak
27        Ivica Ćustić
28        Linda Žagar
29        Slavka Rakić
30        Marijo Surać
31        Snježana Knežević
32        Dubravka Čmelić
33        Krešimir Horvat
34        Sandra Karinja
35        Ivana Kekić
36        Mile Perica
37        Željko Vuksan
38        Ivica Nekić
39        Jasna Šarić
40        Marija Ažić
41        Jadranka Radetić
42        Tea Šolić
43        Nenad Pjevalica
44        Božidar Smokrović
45        Elvis Tepeh
46        Davor Strenja
47        Branimir Kezele
48        Mirna Petricioli
49        Violeta Baraba Radić
50        Dalibor Jeličić
51        Ivana Krupić
52        Dubravka Despot
53        Silvana Labus
54        Vinka Jelovčić
55        Anamarija Botica
56        Sandra Uskok
57        Valter Karanči
58        Mirela Čačić
59        Magda Josipović
60        Anita Žunić Rogić
61        Mirjana Pejdo
62        Sanja Troskot Vručinić
63        Filip Diklan
64        Adam Pestić
65        Mladen Smolić
66        Zdenka Pelaić
67        Anita Klarica
68        Branka Batur
69        Renato Knežević
70        Lorenc Serreqi, itd…