Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tri Ljubičićeva asa

Autor: Šime Ćurko

24.09.2008. 22:00
Tri Ljubičićeva asa

Foto: Vedran SITNICA



Zadar i HAŠK dijele dva ligaška ranga, ali to se na travnjaku u prvih 45 minuta nije vidjelo. Štoviše, gosti su utakmicu Kupa otvorili s četiri kornera u prvih 15 minuta, dok je Zadar izveo samo jedan. U redu, ne zbrajaju se korneri, ali i ovaj podatak otkrit će u kojem je smjeru utakmica krenula. Utakmica je Daliboru Zebiću trebala poslužiti kao uvid u mogućnosti njegove momčadi prije dolaska Rijeke (nedjelja, 16.30 sati). No, ne vjerujemo da je Zebić vidio išta novog, ostalo je samo saznanje o nemoćnom Zadru kojem i osrednji trećeligaš stvara probleme i to na Stanovima. Bez obzira ne rezultatski bolje drugo poluvrijeme ukupan dojam se nije promijenio, s puno upitnika Zebićeva momčad dočekuje nastavak sezone. 
Zadar je tek na trenutke podsjetio da je među 12 najboljih hrvatskih momčadi. U sedmoj minuti Rašo je prošao desnom stranom, vratio u sredinu gdje je Tomasov u čistoj situaciji promašio cijelu loptu.
Pokušao je i Škilić, u 26. minuti nakon ubacivanja Tomasova loptu je zahvatio glavnom, ali prave opasnosti po Stanekovića nije bilo. U istoj minuti Surać je izašao pred Stanekovića, ali je vratar gostiju stigao reagirati i odbio loptu. Natrčao je Bilaver i loše pucao. U red prilika može se svrstati i pokušaj Mitrovića sa 16 metara, lopta je pogodila vanjski dio mreže.
Drugo poluvrijeme Zadar je otvorio trima pokušajima Tomasova. Najbolji je bio onaj iz 51. minute kada je na ubacivanje Župana s lijeve strane primio loptu na desetak metara, oslobodio se čuvara, ali je udarac završio pored gola.
Bila je to najava konkretnijeg Zadra u nastavku i na pogodak nije trebalo dugo čekati. U 53. minuti ubačena lopta s lijeve strane završila je na sedam-osam metara od gola gostiju gdje ju je Ljubičić dobro primio i u padu uspio je progurati u mežu.
Tek što je Ljubičić pogodio veliku je priliku imao i Gregov, sam pred Stanekovićem pucao je izravno u gostujućeg vratara. Ljubičić je potom još dvaput pogodio pogodio. U 58. minuti akciju je povukao Tomasov, dodao Mitroviću u šesnaestercu gostiju koji je vratio slobodnom Ljubičiću i Splićanin je u pet minuta postigao drugi gol. Čini se da je lopta na putu do mreže zahvatila nekoga od gostujućih igrača i tako Stanekoviću otežala posao. Pred kraj utakmice Surać se izvukao na desnu stranu, vratio u sredinu za Ljubičića koji je sa slične udaljenosti kao i kod prva dva gola postigao i treći pogodak. I opet je lopta pogodila nekog od gostujućih braniča.
I to je bilo to, Zadar je došao do osmine finala Kupa bez osobito kvalitetne igre. Bila je to utakmica nakon kojeg bismo moglo ponoviti frazu; pamtit će se samo pobjeda. Sve ostalo zabilježit će samo statistika. Za ulazak među osam najboljih Zadar će igrati s Rijekom koja je sa 6:0 isprašila Metalac u Sisku.
ZADAR – HAŠK 3:0
ZADAR – Stadion u Stanovima. Gledatelja: 400. Sudac: Goran Proleta (Opuzen). Pomoćnici: Ivanković (Split), Krstičević (Ploče). Strijelci 1:0 Ljubičić (53′), 2:0 Ljubičić (58′), 3:0 Ljubičić (84′): Žuti karton: Šikilć (Zadar).
ZADAR: Ježina 6, Šiklić 6, Batkoski 6, Puljić 6, Bilaver 5,5 (od 66′ Baćak 5,5), Surać 6, Ljubičić 7, Gregov 5,5, Rašo 5,5 (od 46′ Župan 6), Tomasov 6 (od 73′ Milin -), Mitrović 6. Trener: Dalibor Zebić.
HAŠK: Staneković 5,5, Presečki 5, Gavrić 5, Jozinović 5 (od 54′ Zlomislić 5), Novak 5, Bekavac 5 (od 74′ Majić -), Lalić 5, Perić 5, Stjelja 5 (od 59 Spajić 5), Ćorić 5, Božić 5. Trener: Dinko Vulelija.


Pobjeda nakon pola godine
Pet godina trebalo je Zadranima da konačno nekog pobijede u Kupu. U rujnu 2003. Zadrani su pobijedili Segestu u Sisku u šesnaestini finala Kupa, a nakon toga upisano je pet poraza. Uspjeh protiv Zagrepčana prva je pobjeda Zadra na službenoj utakmici još od 29. ožujka (Zadar – Cibalia 1:0). U Prvoj HNL od tada je Zadar je u 15 utakmica ostao bez pobjede, upisana su dva remija i čak 13 poraza.