Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarska deklaracija za sigurniji Mediteran

Autor: Ivan Stagličić

24.09.2008. 22:00
Zadarska deklaracija za sigurniji Mediteran

Foto: Adam VIDAS



Zajedničkim posjetom Kornatskom arhipelagu, jučer je u Zadru s radom završila Prva međunarodna konferencija o mogućnostima primjene daljinskih istraživanja u upravljanju katatrofama i načinima hitnog djelovanja u slučaju katastrofa na području Mediterana. Riječ je bila o prvom okupljanju ovakve vrste u svijetu nakojemu je sudjelovalo preko stotinu i pedeset stručnjaka iz dvadeset zemalja svijeta. Stručnjaci su po radnim skupinama podnijeli sedamdeset referata u kojima su se obrađivale teme šumskih požara, potresa, poplava, degradacije zemljišta, klizišta, orkanskih vjetrova, zagađenosti mora te katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom.
Organizatori skupa bili su Europska unija laboratorija za daljinska istraćivanja-EARSeL, Znanstveno vijeće za daljinska istraživanja HAZU, Društvo za istraživačko razvojne usluge GEOSAT iz Zagreba i Sveučilište u Zadru. Na završetku Konferencije za sve je sudionike priređen svečani prijem na kojem ih je pozdravio prorektor prof. dr. Vladimir Skračić.
Zadnjeg radnog dana Konferencije sudionicima je prikazan i nacrt Deklaracije u kojoj će biti sadržani osvnovni naglasci i zaključci ovog važnog međunarodnog okupljanja i kojeg su izradili prof. dr. Ivan Gušić, prof. dr. Emilio Chuiveco, dr. Manfred Buchroithner, prof. dr. Mohsen Ghafory-Ashtiany, dr. Vittorio Barale i prof. dr. Marinko Oluić.
U diskusiji o nacrtu Deklaracije sudionici Konferencije iznijeli su niz mišljenja o njenom izgledu i konačnom opsegu, pa će se sama deklaracija formalno donijeti nakon što se u nju uvrste predložene izmjene i dopune, no već sada je poznato, kako nam je potvrdio i predsjedatelj prof. dr. Marinko Oluić, da će se ovaj važan dokument od važnosti za čitav sredozemni prostor zvati «Zadarska deklaracija».
Poseban naglasak u ovome dokumentu, što je bilo i jedna od najizrazitijih tema Konferencije, bit će uključivanje sustava satelitskih nadzora u procesu sprječavanja i nadzora mogućih prirodnih i drugih katastrofa, što je u skladu i s najnovijim rezolucijama UN-a. Također, ulazeći u ovaj sustav Hrvatska će kao država biti u mogućnosti sudjelovati u primanju i primjeni informacija i tehnologija za koje bi, da je ostala izvan njih, morala izdvajati znatna sredstva što je još jedan važan element ove Konferencije. Hrvatska će tako moći koristiti najnoviju generaciju satelita koje će posebno za ove svrhe na raspolaganje staviti Europska svemirska agencija i druge svemirske velesile u skladu s rezolucijom 61/2006 Ujedinjenih naroda.