Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZAVNOH kao početak oslobađanja

Autor:

24.09.2009. 22:00
ZAVNOH kao početak oslobađanja

Foto: Filip BRALA



Matica hrvatska Zadar priredila je u četvrtak predavanje dr. sc. Zlatka Begonje. “Odluka ZAVNOH-a, početak procesa oslobađanja” naslov je Begonjina izlaganja održanog u povodu spomendana donošenja odluke ZAVNOH-a o pripojenju Zadra i drugih dijelova matici zemlji.
Navedena odluka ZAVNOH-a donesena je 20. rujna 1943. Kao prvi ključni događaj koji je prethodio ovoj odluci, istaknuo je Begonja, nastupio je za Zadar i gradove na istočnoj obali Jadrana 26. travnja 1915., a riječ je o Londonskom paktu. Navedeni ugovor zadovoljava talijanske pretenzije. Odmah po završetku Prvog svjetskog rata Italija je zauzela Zadar, a talijansko ustrojavanje Zadra posebno je došlo do izražaja 1919., nakon potpisivanja pariških sporazuma. Nekoliko godina poslije uslijedilo je potpisivanje Rapallskog ugovora, a potom i dolazak fašizma na vlast u Italiji, i u takvim okolnostima grad Zadar je dočekao početak Drugog svjetskog rata. Uslijedio je pad Jugoslavije i potpisivanje Rimskog ugovora.
Vrijeme Drugog svjetskog rata donosi odluku ZAVNOH-a od 20. rujna 1943. o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj. Proglašeni su ništavnim svi prijeratni ugovori, kao i ugovori Pavelića i Italije. Talijanskoj nacionalnoj autonomiji se jamče sva prava. U trenutku objave odluka je imala isključivo deklarativni karakter. Naime, padom Italije uslijedila je jednogodišnja njemačka okupacija. Odluka ZAVNOH-a značila je političke smjernice, te je njome započet proces oslobađanja. Poslijeratno razdoblje označilo je uspostavu komunističke vlasti, a nakon završetka rata prešlo se s vojne na diplomatsku bitku. Konačno, Jugoslavija je mirovnim ugovorima 1947. u Parizu ostvarila puni suverenitet nad Dalmacijom.
Begonja je ZAVNOH nazvao početkom, a Domovinski rat krajem oslobađanja.