Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Podprag: otkrivena spomen-ploča Borisu Maruni

24.09.2010. 22:00
Podprag: otkrivena spomen-ploča Borisu Maruni


U prigodi 70-godišnjice rođenja pjesnika, prevoditelja, diplomata, saborskog zastupnika i urednika Borisa Marune danas je na ostacima njegove rodne kuće u Podpragu na južnim obroncima Velebita otkrivena spomen-ploča.
Spomen-ploču je, unatoč jakoj kiši, na ostacima Marunine rodne kuće kod kapele sv. Franje otkrio državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić.
Šikić je rekao da je Maruna u svojim pjesmama pisao ili o ljubavi ili domovini, a u njima su uvijek prisutni autobiografski momenti i vraćanje na Velebit. Istaknuo je da se Maruna uvijek volio zalagati za ‘malog’ čovjeka i pojedinca te je poznat po tome da je svoju poeziju volio prilagoditi običnom čovjeku.
Marunine pjesme govorio je Joško Ševo, a otkrivanju spomen-ploče je, uz mnoge nazočne, prisustvovao i Marunin sin Šime Dujmović-Maruna.
Spomen-ploču darovao je akademski kipar Dragutin Grgas, a organizator je bio zaprešićki ogranak Matice hrvatske. Pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture RH, Grad Zaprešić, Hrvatska matica iseljenika, Zadarska županija te općina Jasenice.
Prije toga je u Osnovnoj školi “Petar Zoranić” u Jasenicama otvorena prigodna izložba i održan recital pjesama Borisa Marune koje je govorio Joško Ševo, a uz ostale sudjelovali su akademik Tonko Maroević, klapa “Sveti Juraj” i sastav “Vila Velebita”.
Boris Maruna rođen je 1940. u Potpragu, a preminuo je u Zagrebu 2007. godine. Od 1949. s roditeljima i braćom živio je u Zaprešiću, a 1960. emigrirao je iz tadašnje Jugoslavije. Nakon demokratskih promjena i uspostave hrvatske države 1990. vratio se u zemlju, uz ostalo, obnašao dužnost ravnatelja Hrvatske matice iseljenika te glavnog urednika časopisa “Vijenac” Matice hrvatske. Bio je saborski zastupnik i hrvatski veleposlanik u Čileu.
Maruna je objavio deset knjiga i za svoje stvaralaštvo odobio ugledne nagrade.