Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatska će dobiti iznose utvrđene u pristupnom ugovoru

Autor: Hina (H)

24.09.2012. 22:00
Hrvatska će dobiti iznose utvrđene u pristupnom ugovoru


Bez obzira na ishod pregovora o Višegodišnjem proračunskom okviru EU-a, za sljedeće sedmogodišnje razdoblje Hrvatskoj bi trebali ostati isti iznosi koji su utvrđeni u ugovoru o pristupanju, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica.
“Za sada vrijedi pravilo da su hrvatske alokacije utvrđene u pristupnom ugovoru, što znači da bi bez obzira na eventualno smanjenje ukupnih kohezijskih sredstava Hrvatska trebala zadržati ono što je utvrđeno u pristupnom ugovoru jer se na nju ne može primjenjivati načelo tzv. povijesnih podataka o korištenju europskih sredstava, budući da ta povijest počinje s ugovorom o pristupanju, dakle, mi i zemlje članice očekujemo da se to potpuno uvaži”, rekao je Mimica koji je kao promatrač sudjelovao na sastanku Vijeća za opće poslove, na kojem je glavna tema europski višegodišnji proračun.
Ukupni učinak ulaska Hrvatske na sedmogodišnji europski proračun iznosi 13,741 milijarda eura u obvezama, a 9,956 milijarda u stvarnim plaćanjima. Najveći dio dolazi iz kohezijskih sredstava, 8,7 milijarda eura.
Europski proračun se iskazuje na dva načina – odvojeno se prikazuju preuzete obveze, odnosno rashodi koji su vezani za aktivnosti dulje od jedne financijske godine i rashodi koji pokrivaju aktivnosti iz tekuće i prijašnjih financijskih godina, koji su stvarno isplaćeni u toj godini.
Mimica je rekao da je na sastanku zatražio da se za Hrvatsku nađe odgovarajući izuzetak za korištenje europskih sredstava u prvim godinama višegodišnjeg okvira. Po sadašnjem prijedlogu, sredstva namijenjena za jednu proračunsku godinu mogu se ugovarati još dvije naredne godine, a Hrvatska traži da se to produlji na tri, što bi joj povećalo izglede da bitno poveća iskoristivost raspoloživih sredstava.
Hrvatska je također zatražila još jedan izuzetak, a to je da se na nju primjenjuje nešto veći limit za korištenje kohezijskih sredstava u odnosu na BDP. Prema pravilima, zemlja članica može u sklopu kohezijskih sredstava dobiti maksimalno 2,5 posto svoga BDP-a, a Hrvatska kao novoprimljena članica traži da se za nju poveća taj gornji limit, rekao je Mimica.
“Za sada nemamo odgovore na naše zahtjeve, zemlje članice su uglavnom govorile o svojim zahtjevima i pogledima na budući europski proračun tako da nije bilo reakcija na hrvatske prijedloge ni od zemalja članica ni od Europske komisije”, rekao je Mimica.