Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jurić: Lijepo je biti Hrvat i slušati što o Ivici pričaju njegovi američki kolege

Autor: Siniša Klarica

24.09.2012. 22:00
Jurić: Lijepo je biti Hrvat i slušati što o Ivici pričaju njegovi američki kolege

Foto: MORH



Bio je častan vojnik koji se žrtvovao i svoj život dao za slobodu, kazao je prvi dočasnik američkog zapovjedništva za specijalne operacije u Europu, Ivičin suborac i prijatelj, časnički namjesnik Charles M Sekelsky


Zapovjednik vježbe Jackal Stone general bojnik Michael Repass, njegov zamjenik brigadni general Ivan Jurić i prvi dočasnik Američkog zapovjedništa za specijalne operacije u Europi časnički namjesnik Charles M Sekelsky posjetili su proteklog vikenda u Debeljaku obitelj časničkog namjesnika Ivice Jeraka. Jerak, koji je kao pripadnik specijalnih postrojbi SAD-a poznatih „Delta Force” poginuo na dužnosti 2005. godine u gradu Husaybahu u Iraku, u američkoj je vojsci služio punih 17 godina, odnosno od 1988. godine.
U susretu nabijenom emocijama Ivičina je majka Mirka zahvalila što su se sjetili njezinog sina i poželjela im mnogo sreće u radu gdje god to bilo. Izrazivši sućut obitelji, general bojnik Repass, zapovjednik američkog zapovjedništva za specijalne operacije u Europi, napomenuo je kako nikad ne zaboravljaju vojnike koji su služili u njihovim postrojbama.
– Velika mi je čast što ste me primili i možete biti sigurni da Ivicu nećemo nikad zaboraviti te će nam uvijek biti u sjećanju, rekao je general Repass. Ivičin brat Petar je kazao kako se i sam uvjerio da sjećanje na njegovog brata živi. Tijekom posjeta Americi obišao je mjesto gdje je radio i bratov grob na vojnom groblju Arlington u Washingtonu.
Zamjenik zapovjednika Jackal Stonea 12 brigadni general Ivan Jurić je napomenuo kako je lijepo biti Hrvat i slušati što o Ivici pričaju njegovi američki kolege. U sjećanje na časničkog namjesnika Ivicu Jeraka, položen je vijenac i zapaljena svijeća podno spomen-ploče na osnovnoj školi u Debeljaku, a minutom šutnje odana je počast čovjeku o kojemu njegovi američki kolege i prijatelji imaju samo riječi hvale.
– Ivica je bio odličan i častan vojnik, a u vojsci je radio posao koji voli. Čast je stajati danas ovdje. Ivica je bio moj prijatelj. Pridružio se američkoj vojsci i sudjelovao u mnogim specijalnim operacijama. Bio je častan vojnik koji se žrtvovao i svoj život dao za slobodu, kazao je prvi dočasnik američkog zapovjedništva za specijalne operacije u Europu, Ivičin suborac i prijatelj, časnički namjesnik Charles M Sekelsky.
Podsjetimo da je američka vojska prije tri godine uložila gotovo 700.000 kuna u izgradnju dječjeg parka, sportskog centra i obnovu škole u Debeljaku, a sve u znak sjećanja i zahvalnost na časničkog namjesnika Ivicu Jeraka. Časnički namjesnik Ivica Jerak u svojoj je vojnoj karijeri dobio 47 odlikovanja među kojima su i brojne medalje za borbu protiv terorizma.