Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ne traže vreće novca, stanove, automobile

Autor: Velimir Brkić

24.09.2012. 22:00
Ne traže vreće novca, stanove, automobile

Foto: Velimir BRKIĆ



Razlog prosvjeda i traženje da premijer Zoran Milanović primi predstavnike Udruge je taj što maloljetni branitelji, kao posebna skupina, još uvijek nisu uvršteni u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskom rata, govori Goran Burčul
Udruga maloljetnih dragovoljca Domovinskog rata Hrvatske (UMDDRH) će u srijedu, 10. listopada, s početkom u 10 sati, prosvjedovati na Markovom trgu u Zagrebu. Ovo je prvi javni prosvjed uopće maloljetnih hrvatskih branitelja.
Priznanje statusa
– Razlog prosvjeda i traženje da premijer Zoran Milanović primi predstavnike Udruge je taj što maloljetni branitelji, kao posebna skupina, još uvijek nisu uvršteni u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskom rata, govori Goran Burčul, predsjednik podružnice Udruge maloljetnih dragovoljaca Zadarske županije, koji je zajedno sa Samirom Stanićem, predsjednikom podružnice Vukovarsko-srijemske županije, organizator prosvjeda.
Dodaje kako ne traže ni vreće novca, niti stanove, niti automobile. Namjera im je isključivo izboriti se za priznanje statusa posebne braniteljske skupine kakav već pripada zarobljenicima, zatvorenicima i nestalima.
– Nismo još jedna udruga koja želi novac, već “s vjerom u srcima” želimo pomoći svojim suborcima, dječacima-ratnicima, da ostvare svoja prava, da im omogućimo psihosocijalnu pomoć kao maloljetnim braniteljima. Cilj je Udruge poručiti društvu da izgubljeno dječaštvo ne znači i izgubljen život, ističe Burčul koji je inicijator osnivanja i prvi predsjednik zadarske podružnice još od 2006. godine.
Zajedno s tisućama hrvatskih dragovoljaca, u obranu Hrvatske 1991. godine od prvoga se dana dragovoljno prijavilo, procjenjuje se, oko 3.000 maloljetnih mladića, a najmlađem je bilo samo 14 godina.
– U cijeloj Hrvatskoj ima 1.070 članova dok zadarska podružnica broji točno 107 člana. S obzirom na to da nas Zakon uopće ne spominje, prije sedam godina na nivou države smo osnovali Udrugu maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata Hrvatske, priča Burčul.
Mi smo 1991. godine, sa 13, 14, 15, 16 ili 17 godina,  početkom agresije na Hrvatsku, stupili u oružane sukobe i tijekom obnašanja dužnosti nismo bili pošteđeni ratnih zadataka koji su nam bili postavljeni. Ratne strahote i stradavanja u raznim situacijama zajedno smo proživjeli sa svojim starijim suborcima. Imamo svu potrebnu dokumentaciju o sudjelovanju u Domovinskom ratu (MORH, MUP) u vremenu kada smo bili maloljetni.
Nema Josipovićevog odgovora
– Kome danas smetamo, pita se Burčul? Koji su stvarni razlozi da maloljetni branitelji nisu kao posebna skupina inkorporirani u Zakon o pravima hrvatskih branitelja? Psihičke i fizičke posljedice ratovanja nosimo sami, a minimum što bi za nas trebala ponijeti hrvatska država je da nas prizna u zakonu. Je li moguće da tražimo previše, pita se Burčul.
Na ovaj način, prosvjedom, obraćamo se hrvatskoj javnosti i premijeru, jer od 2006. godine ne uspijevamo regularnim putem ostvariti naše zakonsko pravo. Obratili smo se na mnoge adrese te i Saborskom odboru za ljudska prava.
Ističe kako su iscrpili sve zakonske mogućnosti. Na brojnim su okruglim stolovima ukazivali na nepravdu nanesenu djeci – ratnicima. Ove godine je zahtjev opet upućen Odboru za ratne veterane, no niti jedna njihova aktivnost kojima su ukazivali na činjenicu da je u tom dijelu potrebno izmijeniti (nadopuniti) Zakon o pravima hrvatskih branitelja – nije dala rezultate!
– U studenom 2010. godine obratili smo se i predsjedniku RH dr. Ivi Josipoviću, želeći objasniti apsurdnu zakonsku situaciju u kojoj se maloljetni hrvatski branitelji nalaze godinama i koju je potrebno ispraviti. Iz Ureda Predsjednika nikada nismo dobili odgovor,
Ministarstvo branitelja upravo je izradilo nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji će krenuti u saborsku proceduru. Dok se na tome radilo, na vrijeme smo poslali naše prijedloge.
– Konsternirani smo činjenicom da se maloljetni branitelji ni sada ne spominju u zakonu, ogorčen je Burčul.


Maloljetni branitelji u svim akcijama


Samo u obrani Vukovara sudjelovala su 93 maloljetna branitelja, od kojih je 46 poginulo braneći grad. Maloljetni branitelji ratovali su na svim hrvatskim bojišnicama i sudjelovali u svim oslobodilačkim akcijama. Mi preživjeli pokušavamo sačuvati naše dostojanstvo i stoga pozivamo sve braniteljske udruge da 10. listopada dođu na Markov trg i da nam daju potporu, poziva Burčul.