Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stephanie odletjela u Ameriku

Autor: Suzana Bandić

24.09.2012. 22:00
Stephanie odletjela u Ameriku

Foto: PIXSELL



Petogodišnja Stephanie Milda u pratnji svojih roditelja i sestrice Melanie jutros je u 8.25 sati sa zagrebačkog Plesa otputovala na liječenje u daleku Ameriku. Djevojčica koja boluje od teške i opasne bolesti, Arnold-Chiari malformacije, u Chicagu će biti podvrgnuta kirurškom zahvatu glave i kralježnice. Operacija kojom bi joj dr. David Fram, stručnjak upravo za ovu bolest, trebao ukloniti malformaciju kako joj s vremenom kost ne bi urasla u mozak i prouzročila paralizu bit će obavljena nakon pregleda na koji je djevojčica naručena već 27. rujna.
Stephanie je već operirana proljetos u Zagrebu, no nedugo potom simptomi bolesti su se vratili. Roditelji su započeli bitku s birokracijom, no izgubili su je, a 19. rujna HZZO im je i pismeno potvrdio da neće financirati liječenje njihova djeteta izvan granica. U međuvremenu, tražili su drugu opciju nakon čega su uz pomoć prijatelja došli do dr. Frama te pokrenuli humanitarnu akciju za prikupljanje sredstava kojima bi pokrili trošak liječenja i operacije.
Nezavidna situacija u kojoj se obitelj Milda našla ubrzo je prezentirana javnosti, a malena Stephanie osvojila je srca svojih sugrađana i mnogih ljudi u zemlji pa i šire. Svi su joj željeli su pomoći – djeca, odrasli, siromašni, bogati, tvrtke, pojedinci, sportaši, kulturnjaci, obični mali ljudi… U svega dva tjedna prikupljeno je 2,582.784 kune.
– Toliko je u utorak ujutro bilo na računu, no tijekom dana pristiglo je još nekoliko uplata od nedjeljnih akcija. Točan podatak o stanju računa javnosti će biti prezentiran u završnom izvješću nakon što se obitelj Milda vrati iz SAD-a, rekao nam je Daniel Švenda, službeni PR i jedan od organizatora kampanje „Samo želim biti zdrava”.
– Novca za operaciju, koja stoji 300.000 američkih dolara, ima dovoljno, a taj iznos bit će dostatan i bude li trebalo uplatiti još 125.000 dolara za dodatni medicinski zahvat, kao što su u posljednjem e-mailu najavili iz bolnice u Chicagu – pojasnio  je Švenda napominjući kako će sav novac što ostane, do posljednje lipe, obitelj Milda darovati u zakladu koju će osnovati po povratku iz Amerike. Naime, ova životna priča sićušne djevojčice koja je svojim čarobnim osmjehom otopila i najhladnija srca nažalost, otvorila je i priče brojnih roditelja bolesne djece diljem zemlje koji se svakodnevno susreću s okrutnošću državne birokracije.
Stephanienim roditeljima među ostalima javila se i jedna Zagrepčanka, majka djevojčice koja je prošla sličnu proceduru kao i malena Stephanie. Dijete boluje od iste bolesti, operirao ju je isti liječnik i nakon operacije nije dobro.
Anita i Ivica ponijeli su sa sobom u SAD  liječničke nalaze te djevojčice kako bi ih tamo pokazali liječničkom timu koji će operirati njihovu Stephanie. Humanitarnu kampanju koja je nadmašila sva očekivanja i poprimila do sada neviđene razmjere u Hrvatskoj, organizirali su i koordinirali Danijel Švenda, Vlatko Štrbac, predsjednik kulturno-zabavne udruge Zara, Tomislav Žmikić Žmike, Borut Gatara, Jure Karamarko te brojni prijatelji, znani i neznani ljudi, kojima obitelj Milda od srca zahvaljuje. Svi oni, u uokviru svojih mogućnosti, dali su svoj doprinos u uspjehu akcije nakon koje će malena Stephanie zasigurno ostati sinonim za zajedništvo, ljudskost i humanost.