Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tvrtke su shvatile da na krovove treba staviti fotonaponske ćelije

Autor: Siniša Klarica

24.09.2012. 22:00
Tvrtke su shvatile da na krovove treba staviti fotonaponske ćelije


Piršić je u šali rekao da slični projekti uspijevaju na Krku jer svećenici u crkvama govore o potrebi stavljanja solara na krov


Projekt energetske zadruge, koji postoji na otoku Krku, promovirao je sinoć u Gradskoj knjižnici u Zadru poznati hrvatski ekološki aktivist i predsjednik udruge Eko-Kvarner Vjeran Piršić. Piršić je ponovio da će konzorcij komunalnih društava Grada Krka za nekoliko godina proizvoditi 4 MW besplatne struje, ali prije toga treba napraviti komunalnu fotonaponsku centralu.
– Tvrtke su shvatile da na krovove treba staviti fotonaponske ćelije čime će se za 10 godina stvoriti uvjeti za dolazak zelene industrije. Zato smo mi u srpnju registrirali Energetsku zadrugu otoka Krka radi lakšeg nabavka opreme i stjecanja status povlaštenog proizvođača električne energije. Riječ je o pilot-projektu u Hrvatskoj s kojim se želi premrežiti cijeli njezine teritorij, jer je zaokružena sva zakonska i podzakonska regulativa nužna za eksploataciju ovakve vrste obnovljivih izvora energije, rekao je Vjeran Piršić.
Piršić je u šali rekao da slični projekti uspijevaju na Krku jer svećenici u crkvama govore o potrebi stavljanja solara na krov. Ozbiljnije, Piršić kaže da je udruživanje u zadruge najdemokratskiji i najpravedniji oblik ekonomskog udruživanja gdje je svaki zadrugar, sa svojih tisuću kuna uloga, jednako važan. Da bi zadruga imala svoje ekonomski moment, oprema za solare nabavljala bi se izravno od proizvođača. Kao model financiranja Piršić preporučuje leasing, a ne kredit jer su kod leasing agencija jamstvo poslovni ugovor o otkupu struje sklopljen s državom i sami solari, a ne kao kod kredita, nekretnine i sve ono čime se banka može namiriti. Leasing kuća tako osigurava i servisere koji jednom godišnje servisiraju i tako osiguravaju solare koji su zapravo imovina agencije sve dok se ne isplate. Na Krku to ide paralelno s akcijom uklanjanja azbestnih krovova nakon čega se na ravne krovove postavljaju solari. Za to je trebalo izraditi katastar ravnih krovova na koje se solari mogu instalirati.
– Deset kW instalacija košta oko 150.000 kn. Mi smo je u pregovorima smanjili na 125.000, dijelom i zbog terminske nabave. U međuvremenu, na ruku nam ide i radikalno smanjena procedura dobivanja statusa povlaštenog proizvođača kod HROTE koja je s godinu i pol, smanjena na svega tri mjeseca. Uz to cijena investicije po proizvedenom kW električne struje se više nego prepolovila. U konačnici, proizvodit ćemo električne struje u vrijednosti 3.000 kn, a na leasing će nam odlaziti 2.200 kn mjesečno, rekao je između ostaloga Vjeran Piršić.
Tribinu u Gradskoj knjižnici Zadar je organizirala zadarske ekološka udruga EKO-Zadar.