Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Umjesto na igralištu – na parkiralištu

Autor: Ante Vidović

24.09.2012. 22:00
Umjesto na igralištu – na parkiralištu

Foto: Adam VIDAS



Igralište kod Doma kulture pretvoreno je parkiralište, a drugo kod škole je zapušteno. Prije su se na njemu nalazili golovi, a danas raste korov. Djeca umjesto da se igraju na njemu trče po parkiralištu. To je rezultiralo time da je lani jedno djete pregazio automobil, kaže Hedvige Blaslov
Kaljska djeca nemaju se gdje igrati, sportske aktivnosti im financira Općina Preko, a Općina Kali naplaćuje svakom djetetu deset kuna za sat vremena igranja u školskoj sportskoj dvorani. Kažu to kaljske majke okupljene u Udruzi Kančuolica koje su nezdovoljne radom načelnika Tina Vidova i Općinskog vijeća odlučile izaći u javnost sa svojim problemom. Za njih je to borba za normalno djetinstvo njihove djece od kojih 143-oje polazi osnovnu školu.
– Igralište kod Doma kulture pretvoreno je parkiralište, a drugo kod škole je zapušteno. Prije su se na njemu nalazili golovi, a danas raste korov. Djeca umjesto da se igraju na njemu trče po parkiralištu. To je rezultiralo time da je lani jedno djete pregazio automobil. U Nogometni klub Sv. Mihovil u općini Preko upisana su djeca iz Kali, njegov rad najvećim dijelom financira Općina Preko, a Općina Kali simbolično. Apsurdno je što većina djece koja tamo idu ternirati nogomet dolaze iz Kali, kaže članica Udruge i majka dvoje djce Hedvige Blaslov.
– Općina nije ništa napravila za našu djecu. U mjestu ima park koji je napravljen donacijom Kali Tune. I Cromaris je uvijek našao novac za našu djecu kada bi im se obratili. Naš načelnik kaže da nema novaca. Problem je i s putem do škole. Nema nogostupa i loše je osvijetljen. Tražili smo da se poduzme nešto po tom pitanju, ali iz Općine smo dobili odgovor da to nije u njihovoj nadležnosti. U Zadarskoj županiji i Ministarstvu obrazovanja su nam rekli da je to zadaća Općine.
S njom se slažu i druge članice udruge koje nisu željele izlaziti u javnost. Zbog svega navednog nezadovoljni roditelji koje podržavaju i u Udruzi Kualjska mladež zatražili su da se o ovim problemima raspravlja na idućoj sjednici Oćinskog vijeća.
Načellnik Vidov kaže kako nije istina da se djeci naplaćuje ulazak u dvoranu.
– Korištenje dvorane se naplaćuje samo odraslima, a ne djeci. Prostor kod Doma za kulturu je općinski teren i nije igralište. Uložili smo 200.000 kuna da pripremimo nogometno igralište za postavljanje umjetne trave što košta 800.000 kuna. Mi taj novac nemamo. U tijeku je odvajanje naše škole od Osnovne škole Valentin Klarin iz Preka. Kad to uspijemo lakše ćemo pronaći sredstva za našu djecu. Bit će tada novca i za put do škole i za rasvjetu i za igralište obećava Vidov.


Neka župan nešto dade


– Posljednjih osam godina stalno se javljamo na natječaje Zadarske županije, a nismo dobili niti lipe za sport. Naša općina je najveći izvoznik u Zadarskoj županiji. Međutim u nas se ništa ne ulaže već se samo uzima. Župan Zrilić daje novac za izgradnju dvije učionice u Poličniku, a nama ništa, kaže načelnik Vidov.




Politička računica


Napade roditelja na Općinu Kali načelnik Tino Vidov ocijenio je kao početak predizborne kampanje pred nadolazeće lokalne izbore. I roditelji smatraju kako cijeloj situaciji kumuje lokalna politička računica.
– U Kalima je 65 posto stanovnika starije dobi. Načelnik je umirovljenicima dao dobre prostorije i otvorio im kafić. Računica je očigledna. Umirovljenici zakoružuju glasački listić, a djeca ne, kaže jedan od roditelja.