Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Belgijanci Galovcu prijete – vojskom?

24.10.2010. 22:00
Belgijanci Galovcu prijete – vojskom?


Iako smo svjedoci kontinuiranih izmjena, dopuna i donošenja novih zakona, takva praksa nije u svim europskim zemljama, a presuda koja je iz Bruxellesa početkom ovog tjedna pristigla na adresu Općine Galovac od suda iz Bruxellesa očiti je dokaz za to. Ona je, naime, pisana u ime belgijskog kralja te u njezinu naslovu stoji: “Mi, Albert II., kralj Belgije, svim sadašnjim i budućim, dajemo na znanje da je Prvostupanjski sud koji zasjeda u Bruxellesu izrekao presudu”…
U istom tonu presuda i završava te glasi: “Pozivamo i naređujemo svim sudbenim izvršiteljima od kojih to zahtijeva staviti ovu presudu u izvršenje: Svim našim Vrhovnim Tužiteljima i našim Kraljevskim Tužiteljima prvostupanjskih sudova tome pomoći i svim Komandantima i Časnicima oružnih snaga pružiti u tome pomoć kada budu za to pozvani”.
Praksu iz prošlih stoljeća zadržale su uz ostale i Nizozemska te Velika Britanija gdje se i danas presuda izriče u ime kraljice, a suci nose perike. Presude se, pojasnio nam je mr. Šime Pavlović, uvijek izriču u nečije ime, a to je u pravilu vrhovna vrijednost u pojedinoj zemlji, koja u prvom redu ima karakter isticanja važnosti osoba, a u sudskoj praksi svečani dio.
Kod nas se presude od osamostaljenja izriču u ime Republike Hrvatske, dok je praksa bivše države bila izricati ih u ime naroda.