Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Skulpture inspirirane prirodnim elementima

24.10.2010. 22:00
Skulpture inspirirane prirodnim elementima


U galeriji “Leeloo” se s dvadeset skulptura publiki po prvi put predstavio Predrag Retek Živković izložbom pod nazivom “AD 10”. Skulpture su izrađene od drva, gipsa i aluminija, a kako nam je autor kazao, nastajale su tijekom proteklih deset mjeseci. Motivaciju je, kako kaže, pronašao u promatranju svijeta oko sebe.
– Nadahnuće je bilo u gledanju svijeta oko sebe, gledanje na kišu, primjerice. U promatranju iskonskih prirodnih elemenata: vatre, vode, zraka i zemlje i svi su radovi uglavnom vezani uz ta četiri elementa, naglasio je Predrag Retek Živković koji nam je kazao i da naziv izložbe nije uobičajena skraćenica za “anno domini” nego se u njemu krije riječ “antidepresivi”. Bolje je raditi nešto ovako kreativno, nego piti antidepresive, bila bi konceptualna poruka ove izložbe.
Izloženi radovi pokazuju izraz koji je uvelike formiran i koji kroz različite materijale slijedi opću kreativnu zamisao izražavanja u materiji. Intervencija i potpuno obikovanje zastupljeni su ravnomjerno, a forme pokrivaju široku skalu pojavnosti. Uporaba boje daje ovim skulpturama patinu drevnog izražaja, dok ih oblici jasno svrstavaju u suvremeno stvaralaštvo, ali oslobođene winckelmanovskog daltonizma.