Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Tadić uskoro dolazi u Vukovar

24.10.2010. 22:00
Tadić uskoro dolazi u Vukovar


Traje intenzivna diplomatska akcija kako bi se osiguralo da taj posjet bude na najboljoj razini, i da se prenesu najbolje poruke za građane Hrvatske


Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio je jučer nadu da će “cijela Hrvatska razumjeti važnost dolaska Borisa Tadića za budućnost Hrvatske, regije i Europe”, najavljujući kako bi predsjednik Srbije u Hrvatsku trebao doći u prvoj polovini sljedećeg mjeseca.
– Traje intenzivna diplomatska akcija kako bi se osiguralo da taj posjet bude na najboljoj razini, i da se prenesu najbolje poruke za građane Hrvatske, naročito ratne stradalnike, ali i za građane u Srbiji, kazao je Josipović u stanci susreta s građanima “S predsjednikom uz kavu”.
– Hrvatska, Srbija i druge zemlje regije žele zajedničku budućnost u EU, i to će biti važan korak, kazao je predsjednik, zahvaljujući gradonačelniku Vukovara Željku Sabi, koji je nedavno kazao kako želi da predsjednik Srbije što prije dođe u Vukovar i time pomogne zatvoriti bolnu ratnu stranicu u povijesti grada.
– Vrlo je važno da gradonačelnik Vukovara iznosi takvo stajalište, jer su Vukovarci najteže stradali u Domovinskom ratu. To je poruka mira, ljubavi i budućnosti, i na njoj sam zahvalan gradonačelniku, kazao je Josipović.
Predsjednik je potvrdio da je bio unaprijed obaviješten o mogućem dogovoru premijerke Jadranke Kosor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom o zajedničkoj zaštiti zračnoga prostora Hrvatske i Slovenije, o čemu su dvoje premijera u subotu razgovarali u Lovranu.
– Na posljednjem Vijeću obrane i nacionalne sigurnosti razgovarali smo o različitim mogućnostima, i dogovorili se da u roku od 60 dana donesemo konačnu odluku. Mogućnost koju spominjete tek je jedna od varijanti. Postoje ponude drugih zemalja za slične aranžmane, postoji i varijanta da se produži vijek trajanja postojećim avionima, a proračunska ograničenja limitirajući su faktor u problemima zračne obrane, objasnio je Josipović.
Povratak Ive Sanadera u Sabor i njegovo objašnjenje da želi doznati uzroke nedemokratskim procesima predsjednik je komentirao kratkom tvrdnjom kako je Sanaderovo pravo objašnjavati što želi, ali i kako se Sanaderovu povratku pridaje “puno preveliki značaj”.
– Hrvatska ima ozbiljne probleme koji ne ovise ni o bivšem premijeru, ni o sličnim slučajevima, kazao je Josipović.
Smjenu glavnog urednika “Novosti” Rade Dragojevića predsjednik je komentirao otprije poznatim stavom.
– Glavni urednik koji je premješten na drugu poziciju ima se pravo braniti, ali ne neistinama. Nikad nisam tražio njegovu smjenu, niti na to imam pravo. Nikad nisam doveo u pitanje njegovo pravo da objavi spornu naslovnicu. Uostalom, dva puta ju je objavio, i ništa se nije dogodilo. Ali ne prihvaćam tezu da se sloboda tiska afirmira time što će se pljeskati svemu što se objavi. Moje je mišljenje, na koje imam pravo, da je ta naslovnica bila štetna novinska akcija, jer je ugrozila hrvatsko-srpskih odnosa, što smo vidjeli po reakcijama. Čemu to? Ne mislim da je to nešto strašno važno da će zbog toga propasti Hrvatska, ali u međunacionalnom povjerenju važan je svaki kamen. Ne dovodeći u pitanje slobodu tiska, zadržavam pravo na komentar i na kritiku, kazao je predsjednik.