Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nove epizode “Thora” crtaju se u Zadru

24.10.2011. 22:00
Nove epizode “Thora” crtaju se u Zadru


Amerikanci traže jedan oštar, dinamičan pristup stripu, s čestim izmjenama radnje i kadrova koji moraju imati filmske perspektive. Traži se neuobičajena vrsta crteža koji ne može pružiti svaki crtač, naglasio je Jelaska


Julije Jelaska, poznati zadarski strip-crtač, slikar i grafičar, postigao je dogovor s uglednom američkom izdavačkom kućom “Marvel”, specijaliziranom za strip izdanja.
– Sve je počelo u svibnju ove godine, natječajem za strip na “MA-Festu” u Makarskoj. Oni su tražili mlade autore, kako na taj Festival u Makarskoj svake godine dolaze talijanski izdavači, kao što su Bonelli ili Dargo, a od prošle godine počeli su dolaziti i Amerikanci, konkretno M.C. Chebulski. Tražili su domaće autore, jer za njih crta već nekoliko hrvatskih autora kao što su Goran Parlov, Dalibor Talajić i Esad Tomislav Ribić, kazao nam je Jelaska koji je također poslao svoje radove i oni su svidjeli kadrovskom uredniku “Marvela”, Chebulskom te je uslijedio poziv.
– Chebulski me zvao nakon nekih mjesec dana i tražio da mu pošaljem radove. Poslao sam prvo olovku, koja nije odmah prošla, ali tuš mi je prošao i dogovorio sam suradnju s “Marvelom” i sad crtam za njih, ističe Julje Jelaska koji trenutačno radi na projektu “Thor”.
– Radim nove epizode “Thora”, prema scenarijima koji mi dolaze iz SAD-a. Amerikanci traže jedan oštar, dinamičan pristup stripu, s čestim izmjenama radnje i kadrova koji moraju imati filmske perspektive. Traži se neuobičajena vrsta crteža koji ne može pružiti svaki crtač, naglasio je Jelaska.
Stripove koje radi se nakon svog nastanka u Zadru, šalju u SAD i izdaju i distribuiraju uglavnom isključivo na američkom tržištu. Ovisno o izdavačkim ugovorima, neki dođu i do Europe ili Australije.
– Osim toga postoji i Digital Comics Marvel koji izlazi u digitalnom izdanju kao “flip-book” koju se lista mišem i u tom formatu je obrađeno već oko petnaest tisuća naslova. Između ostalog i staro izdanje iz 1943. godine, “Captain America”, kazao je Jelaska, koji nam je ujedno najavio i skoru izložbu svojih radova.
– Uskoro će biti izložba mojih radova u Foto-kino-video klubu Zadar, u Ulici Brne Krnarutića. Također želim pokrenuti inicijativu da se Photoshop počne izučavati kao tečaj, jer sve veći i veći broj kvalitetnih zadarskih fotografa, a koji dosad nisu znali obrađivati fotografije u Photoshopu, a to je ipak glavni alat dvadeset i prvog stoljeća za obradu i pritom je izvanredan jer može raditi sve, od retuša fotografija do kompletnih poboljšanja.


Vodeći u stripu su Makedonija i Kosovo




– Stanje stripa u Hrvatskoj je takvo da se jedino u Zagrebu pokreću neka izdanja, strip izložbe ili natječaji, s tim da je i to sve kratkoga vijeka i nema baš neke perspektive razvoja. Osim izložbe Crtani romani show koju organizira Radio 101 nema na ovim prostorima ništa, a slično je i u susjednim državama, BiH ili Srbiji, gdje samo Beograd ima festival stripa. Raritet je vjerojatno da je na Kosovu u Prizrenu ove godine održan sedmi festival stripa, koji vodi Gani Surduru. Dobra situacija je i u Makedoniji, u Skoplju i u Velesu, otkrio nam je Julije Jelaska.