Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Novi ZKP ubrzava istragu, ali ne “izvlači” stare predmete iz ladica

24.10.2011. 22:00
Novi ZKP ubrzava istragu, ali ne “izvlači” stare predmete iz ladica


Povod donošenju novog ZKP-a bio je brži i učinkovitiji postupak koji predviđa da se sve istražne radnje moraju provesti najduže za šest mjeseci. Kako tužitelji biraju sudske vještake, oni će stoga birati već provjerene vještake, za koje mogu biti sigurni da će svoja vještva obaviti u zakazanom roku


U punoj Velikoj dvorani Županijskog suda u Zadru u subotu je održano edukativno, stručno predavanje o novom Zakonu o kaznenom postupku te o Zakonu o parničnom postupku koje je iniciralo Hrvatsko društvo sudskih vještaka, a s ciljem da se vještaci upoznaju sa svim detaljima važnima za organizaciju rada u novim uvjetima po ZKP-u. Predavači Marin Mrčela i Damir Kontrec, suci Vrhovnog suda RH te Drago Novosel, zamjenik glavnog državnog odvjetnika RH, osim vještaka privukli su i veliki broj zadarskih sudaca Općinskog i Županijskog suda, a veliki interes pokazali su i Državni odvjetnici kako iz Općinskog, tako i Županijskog državnog odvjetništva.
Vještaci najviše govorili o mogućim problemima
Na stručnom predavanju najviše se govorilo o problemima s kojima bi se svi navedeni mogli susresti u sudskim postupcima, ali i o međusobnoj suradnji. S obzirom na nove odredbe prema kojima više sudskog vještaka ne može angažirati raspravni sudac, već samo tužitelj ili obrana, vještaka psihijatrijske struke, dr. Darka Laburu, zanimalo je hoće li prednost pri angažmanu imati stalni sudski vještaci i što će se dogoditi ukoliko, primjerice, obrana angažira vještaka ili psihijatra koji će sudu dostaviti svoje mišljenje, a koje će biti u suprotnosti s onim koje je u svojoj stručnoj ekspertizi iznio stalni sudski vještak. Na taj upit odgovorio je sudac Kontrec ističući kako u takvim situacijama ne bi smjelo biti problema, jer bi sud u svakom slučaju trebao prednost dati nalazu ovlaštenog, stalnog sudskog vještaka. Osim toga, napomenuo je i kako bi stalni sudski vještaci trebali biti temelj vjerodostojnosti jer svoje ekspertize donose temeljem dokaza i znanstvenog rada, a spomenuto je i kako se prema novom ZKP-u sve mora razriješiti u pripremnom ročištu, tako da tijekom sudskog postupka ne bi trebalo biti nikakvih iznenađenja. Sudionici stručnog predavanja upitali su i za mogućnost da vještak u parničnom postupku iznese svoje vještvo prije početka suđenja te da se na takav način smanje troškovi koji, ukoliko vještaka angažira tužitelj, padaju na teret državnog proračuna, a u slučaju da ga angažira obrana, na teret osumnjičenika. Odgovor je bio kako postoji mogućnost mirnog rješenja spora izvan suda, no kako u praksi to još uvijek nije zaživjelo zbog toga što je u kulturi našeg naroda uvriježena, istaknuo je sudac Kontrec, ona “ajmo se tužiti”.
Između redaka moglo se iščitati kako su zadarski tužitelji pokazali veliki interes za ovo predavanje zato što je novi ZKP toliko promijenio pristup vođenju kaznenog postupka na način da je najveći teret provedbe pao na pleća upravo njima. Povod donošenju takvog, potpuno drukčijeg ZKP-a bio je brži i učinkovitiji postupak koji predviđa da se sve istražne radnje moraju provesti najduže za šest mjeseci, a iznimno, kada je riječ o vrlo složenim predmetima, da se taj rok može produžiti. Kako tužitelji biraju sudske vještake, oni će stoga, istaknuto je na predavanju, birati već provjerene vještake, za koje mogu biti sigurni da će svoja vještva obaviti u zakazanom roku. Međutim, ova odluka ne odnosi se na stare slučajeve pa time u “vodu padaju” nade da će se neki predmeti, koji se godinama “vuku” po ladicama, izvući na površinu i privesti kraju.
Novi ZKP dodatno udara po džepu osumnjičenika
U cijeloj priči s novim ZKP-om najnezadovoljniji su odvjetnici koji najviše zamjeraju to što je novi ZKP nametnuo obranama podređeni položaj u odnosu prema tužiteljstvu, koje osim što na raspolaganju za pribavljanje potrebnih informacija imaju državne službe poput policije, financijske policije, porezne uprave, raznih ministarstava i slično, postavlja se pitanje hoće li oni obrani na uvid dati te podatke.
Zamjerka novom ZKP-u je i povećavanje troškova za osumnjičenike jer bi putem svojih branitelja oni sami trebali pribaviti sve što im je nužno za kvalitetnu obranu, pa tako i financirati angažman sudskih vještaka, što nisu mali iznosi. No, zaključak predavanja bio je kako će se sve prednosti, kao i nedostaci novog ZKP-a zapravo pokazati tek njegovom primjenom u praksi, što ostaje za vidjeti.