Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Trema prošla nakon prvog pogođenog šuta

24.10.2011. 22:00
Trema prošla nakon prvog pogođenog šuta


Poklopilo mi se da sam bio dobrog šuta, međutim u košarci šut zna varirati, pa tako već u sljedećoj mogu biti šuterski indisponiran. Najvažnije je da sam u obrani uspio odraditi što se od mene očekivalo – kazao je Vraneš


Nakon dva uvodna poraza od Jollyja i  Splita košarkašima Borik-Puntamike susret protiv Dubrovnika bio je praktički biti ili ne biti.  Međutim, od hamletovskog  zapleta nije ipak bilo ništa,  a Puntamičani su pokazali  da ih početni omjer 0-2  nimalo nije uzdrmao. Strah  od Dubrovnika u taboru  zelenih je počivao između  ostalog i na činjenici da  momčad nije bila kompletna. Petar Marić još uvijek  sanira svoju ozljedu, a dvoje novih igrača Ramljak i  Vraneš nisu davali garanciju uspjeha ponajviše zbog  njihove nepripremljenosti i  faze prilagodbe na momčad  koja kod njih još uvijek  traje.
Strepnja prije Dubrovnika
Ipak pokazalo se da su  svi ti strahovi bili pretjerani, momčad Nevena  Plantaka pružila je partiju  na tragu mnogih u lanjskoj  sezoni kada su bili praktički nepobjedivi u A-1 ligi  na svom parketu, a od velikih pluseva iz ove utakmice vrijedi istaknuti “najfriškijeg” u sastavu zelenih  Josipa Vraneša koji je u  svojoj prvoj prvoligaškoj  utakmici u životu i općenito debiju za Borik-Puntamiku odnio primat najkorisnijeg igrača utakmice.  Za 24 minute provedene na  parketu Vraneš je zabio 20  poena, skupio šest skokova, imao tri ukradene lopte  i jednu asistenciju uz šut za  tri 4-4. Ako se po jutru dan  poznaje, onda se od ovog  igrača može očekivati mnogo više kako sezona bude  odmicala.
– Bilo je dosta strepnje  među nama igračima pred  početak utakmice s Dubrovnikom. Kada se krene s  dva poraza na otvaranju  prvenstva onda se uvuče  mala doza nesigurnosti,  nismo bili sigurni kako  ćemo odreagirati i drago  nam je svima što smo u  prvoj sekundi utakmice uspjeli svu tu brigu skinuti s  leđa. Od početka smo nametnuli svoju igru, izgarali  smo u obrani i to je počelo  donositi plodove u napadu,  tako da smo napravili veliku razliku već u prvom  poluvremenu što nam je  olakšalo posao do kraja –  kazat će Vraneš koji je  protiv Dubrovnika imao  svoju premijeru u prvoligaškoj konkurenciji. Trema  ga je držala do prvog pogođenog šuta, a onda se  uspio dovoljno opustiti i  pokazati što sve zna. Šutira  trice, skače, asistira i atraktivno zakucava, a ono što je  sigurno najviše godilo njegovom treneru ne ispada u  obrani u kojoj je vješto  preuzimao protivničke bekove koji se i nisu baš  pored njega naigrali.
Poklopio se dobar šut
– Imao sam tremu, kako i  ne bih kada sam prvi put  zaigrao u A-1 ligi i to još u  Jazinama pred svojim sugrađanima. Mislim da je to  najteže moguće ozračje za  početak, bilo mi je u glavi  samo da se ne bi slučajno  obrukao, a ispalo je puno  bolje nego što sam očekivao. Nakon prvog pogođenog šuta trema je nestala te više takvih problema  nije bilo. Poklopilo mi se da  sam bio dobrog šuta,  međutim, u košarci šut zna  varirati, pa tako već u sljedećoj mogu biti šuterski  indisponiran. Najvažnije je  da sam u obrani uspio odraditi što se od mene očekivalo, a u napadu imamo  dosta igrača koji mogu  preuzeti odgovornost tako  da je to ipak manje bitno.
Kakav je dojam nakon  prve utakmice u dresu Borik-Puntamike?
– Prvenstveno bih istaknuo  odličan rad na treninzima.  Momčad funkcionira besprijekorno, svi se maksimalno  bore, nitko se ne štedi i s  takvim pristupom imamo  uvijek dobru šansu protiv  bilo kojeg protivnika. Poznato je da trener Plantak vrlo  inzistira na obrambenim zadacima što je najbolji način  da se održi kontinuitet igre.  Ako je napad primaran onda  uvijek dolazi do velikih oscilacija u igri i događa se da  jednu utakmicu odigraš  odlično, dok drugu izgubiš s  30 razlike. Ne možemo garantirati da ćemo svakog  moći dobiti, no s ovakvom  obranom definitivno smo sigurni da nas nitko neće razbiti u košarkaškom smislu.
Slijedi gostovanje u Rijeci  kod Kvarnera.
– Sljedeći protivnik nam je  Kvarner koji je iznenađujuće  dobro startao s dvije pobjede  u tri utakmice i to je pokazatelj da je pred nama  težak zadatak. Ali, ne i nerješiv. Ako ćemo gledati samo  nas onda s igrom iz sve tri  utakmice, a pogotovo igrom  protiv Dubrovnika se  možemo nadati pobjedi.  Ipak, Riječani su za razliku  od najava prije početka sezone kada su smatrani jednim od glavnih konkurenata za ispadanje uspjeli  ojačati svoj roster što se  najbolje vidi iz ove dvije  njihove pobjede koje su im  zasigurno podigli motivaciju  do maksimuma – za kraj je  kazao Vraneš.


Nakon mnogo lutanja sletio u Borik-Puntamiku




Bilo je mnogo onih koji su nakon završene utakmice  protiv Dubrovnika pokušali interesirati tko je zapravo  taj Josip Vraneš. Gdje je igrao dosad, gdje je odradio  kadetski i juniorski staž, a bilo je onih koji su pitali je li  on uopće iz Zadra. Vranešov košarkaški put bio je  isprepleten s mnogo stanica, a izgleda da je tek u 21.  godini života uspio svratiti pozornost na sebe zahvaljujući prilici koju mu je ukazao trener Neven Plantak.
– Svoj košarkaški put započeo sam u osmoj godini  kada sam upisao školu košarke Leonard Bajlo. Bio  sam član prve godina kadeta u KK Zadru, a onda sam  otišao u Union Olimpiju gdje sam proveo kratko vrijeme da bi se skrasio u KK Zagrebu gdje sam odradio  posljednju godinu kadetskog i dvije godine juniorskog  staža. Nakon toga sam završio na junior koledžu u  SAD-u, no ni tamo se nisam previše zadržao. S 19  godina sam tražio bilo kakav angažman i na kraju sam  pristupio A-2 ligašu Kraljevici i te sezone sam uspio  kao jedini igrač iz A-2 lige doći do šireg popisa U-20  reprezentacije. Nakon toga sam suspendiran od Kraljevice, jer mi nisu htjeli dati ispisnicu i uspio sam ipak  prošle sezone odraditi drugi dio prvenstva u Jazinama.  Ovo ljeto sam ipak odlučio pričekati ponudu nekog A-1  ligaša, a nisam polagao neke velike nade u to jer sam  bio nepoznat igrač, bez nekog pedigrea. Neven Plantak  je nakon odlaska Vidakovića inzistirao na mom dolasku te se nisam puno premišljao.