Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Umjetnost na platnu, u drvetu i kaolinu

24.10.2011. 22:00
Umjetnost na platnu, u drvetu i kaolinu


Od danas u ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar možete pogledati zanimljivu izložbu slika i skulptura u drvu i u kaolinu. Izložbu je sinoć, uz prigodan svečani program, otvorio jedan od autora Zvonimir Maštrović koji se predstavio slikama. Uz njega na izložbi su zastupljeni Milena Đurasović skulpturama u kaolinu te Rafael Matešić skulpturama u drvu.
Maštrović je na početku predstavio svoje suautore, a potom je rekao i nekoliko riječi o sebi.
Milena Đurasović živi i djeluje u Zadru, a dolazi iz Srijemske Mitrovice. Još i danas je član hrvatskog kulturno-umjetničkog društva u Mitrovici te djeluje u likovnoj sekciji “Sveta Anastazija”. Radove radi uglavnom u glini i kaolinu, a jedna od njezinih skulptura Sv. Anastazije nalazi se u Rimu. Maštrović je istaknuo kako ovo nije njezino prvo predstavljanje u Zadru. Naime, Đurasović je u lipnju ove godine sudjelovala na zajedničkoj izložbi Ateljea “Sveta Anastazija”, također, u Gradskoj knjižnici Zadar.
Drugi autor na izložbi je Dikljanin Rafael Matešić koji se predstavio radovima u drvetu. Osim što se bavi izradom skulptura u drvetu, Matešić pjeva u crkvenom zboru te piše poeziju.
Govoreći o sebi Maštrović je pojasnio zašto je u svojim radovima zastupljenim na izložbi prikazivao i Slavoniju.
– Moja obitelj Maštrovića stara je zadarska obitelj, no kada je Zadar dopao pod Italiju naši preci su protjerani u Slavoniju. Najstariji očev brat tada je bio profesor u Osijeku i povukao je obitelj u Osijek. Otac je tada imao dvanaest godina, kasnije je tamo oženio Slavonku i tamo smo se rodili nas tri brata, ispričao je Maštrović istaknuvši kako je u Slavoniji proveo djetinjstvo i najljepše godine te mu je ona ostala posebno u srcu.
Samo otvorenje izložbe popratio je veliki broj posjetitelja, a nastupom uveličao KUD “Kveštura” iz Dikla. Izložba ostaje otvorena do 5. studenog 2011. godine.