Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Drveni brod neprocjenjivo je blago

Autor: Valentina Mlađen

24.10.2012. 22:00
Drveni brod neprocjenjivo je blago


Ljubitelji drvenih brodova koji su se okupili u muzeju uživali su i u projekciji starih fotografija korčulanske gajete i projekciji filma Naša maritimna baština


Plovilo izvrsne forme i oštrog izvijenog pramca i zaobljene krme – tako je opisana zadarska gajeta na predavanju redovitog profesora brodogradnje u Splitu Roka Markovine održanog u sklopu manifestacije Zadar more.
O formi i obliku gajete korčulanke govorilo se sinoć u Arheološkom muzeju Zadar.
– U ovoj zemlji drveni brod je kulturno blago neprocjenjive vrijednosti, no to nažalost nije prepoznato i zato je dobro što ste tu, jer zajedno s vama i s još desetak ljudi borimo se da da nekome u Hrvatskoj pokažemo koliko je to blago vrijedno, rekao je Markovina.
Oblutak s Palagruže
U uvodnom dijelu predavanja Markovina je ukratko predstavio povijest plovidbe Jadranom i jedan od prvih brodova izrađenih na ovim prostorima, koji je, čini se, zapravo bio jednostavna splav, a zaplovio je prije osam do sedam tisuća godina. Toliko je star prvi materijalni dokaz, oblutak s Palagruže nađen u Veloj spilji u Veloj Luci dopremljen morem.
Markovina se uglavnom bazirao na formu i oblik korčulanske gajete uz brojne skice popularne brodice.
– U Korčuli i danas postoji velik broj prepoznatljivih formi kao što su gondola, guc, pasara, ribarska brodica, trajta, leut. Nama treba nešto kao što su te forme koje možemo obući i u plastiku, naglasio je Markovina upozoravajući kako današnji novi tipovi brodova formom i oblikom nimalo ne nalikuju na tradicionalne hrvatske brodove.
Ljubitelji drvenih brodova koji su se okupili u muzeju uživali su i u projekciji starih fotografija korčulanske gajete i projekciji filma Naša maritimna baština.
Večeras natjecanje “Četiri hobotnice”
Razgovor o ovoj temi poveo se i kasnije tijekom večeri za vrijeme druženja uz čašu dobra vina.
Već danas nastavlja se bogat program manifestacije na dvije lokacije. U jutarnjim satima na Narodnom trgu se nastavlja kreativna radionica mala škola brodogradnje, a navečer posjetitelje očekuje gastrospecijal ispred Arsenala. S početkom u 19 sati četiri kuhara nadmetat će se u malom natjecanju “Četiri hobotnice”, dok će arsenalovi kuhari pripremati morske specijalitete pod nazivom “Arsenalova prsura”. Gost večeri bit će Radovan Marčić, prezentirat će se električna peka, održati projekcija fotografija Boška Lučeva dok će za glazbu biti zaduženi Caffe del Mar by Mate Kokić. Kasnije, na istom mjestu u 21 sat održat će se besplatni koncert klape Kontrada s gostima.
 


 GOSTI SPAVALI PO RUŠEVINAMA NA RIVI




Večer prije predstavljanja korčulanske gajete Arheološki muzej Zadar ugostio je još jedno zanimljivo događanje u sklopu manifestacije Zadar more. Antonija Mlikota, povjesničarka umjetnosti sa Sveučilišta u Zadru i Abdulah Seferović govorili su o prošlosti Zadra u predavanju “Zadarski porat – 2. dio”. Brojni posjetitelji sa zanimanjem su slušali o nekadašnjoj zračnoj luci za hidroavione koja je od 1923. bila smještena u toj luci do pada Italije, a povezivala je zračnim putem Zadar s Trstom, Anconom i Rijekom. Na suprotnoj strani obale pogled je pucao na dva hotela “Moskva” i “Roma” (kasnije Beograd), a na predavanju je iznesena zanimljiva činjenica kako se jednom prilikom 1945. godine u Zadru zateklo oko 1.500 gostiju koji nisu imali gdje spavati jer je hotel “Moskva” bio premalen te su spavali čak i po ruševinama i na rivi.
Poslijeratna obnova Zadra, nažalost, nikada mu nije vratila stari sjaj, što je još jedan dokaz o pogubnosti urbanističkih planova za Zadar u prošlosti, kazala je Mlikota. Naime ona je upravo za temu doktorskog rada istraživala poslijeratnu obnovu Zadra i zaključila kako grad nakon rata nije ni blizu obnovljen kakav je bio prije bombardiranja 1944.