Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hobotnicu kuhali s orzom, bobom i – “na bosanski”

Autor: Valentina Mlađen

24.10.2012. 22:00
Hobotnicu kuhali s orzom, bobom i – “na bosanski”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Renato Kraljev pripremao je brudet od hobotnice s orzom, Darko Miljanović brudet od hobotnice na crveno s bobom, a kuhari StolArta pripremali su hobotnicu na bosanski način


U sklopu manifestacije Zadar more večeras je pod vedrim nebom ispred Arsenala priređena prava gastroposlastica za sve ljubitelje morskih plodova, a osobito hobotnice.
Dva kuhara iz male škole brodogradnje StolArt, Emir i Davor, poznati zadarski chef Renato Kraljev te Arsenalov kuhar Darko Miljanović pokazali su svoje vještine u spremanju hobotnice i to u simpatičnom natjecanju “Tri hobotnice”. Da sve bude na razini pobrinuo se i strogi kritičar Masterchefa Radovan Marčić koji je stigao u Zadar kao poseban gost večeri.
– Ovo podneblje, baš Zadar sa svojim otocima i zaleđem, s puno verdure u kombinaciji s morem moglo bi hraniti cijelu Hrvatsku najfinijom hranom bez obzira na to je li ona iz mora ili iz zaleđa, kaže Marčić, a kako nema boljeg u poznavanju hrane vjerujemo mu na riječ.
Iako je tek ove godine službeni gost manifestacije Marčić je priznao kako je već i prije, prolazeći u ovo doba kroz Dalmaciju znao svratiti u Zadar kako bi pogledao barem koju izložbu.
– Godinama pratim ovu manifestaciju i uvijek mi se činilo pametno i zgodno na kraju sezone, pred zimu, podsjetiti se mora, kaže Marčić. Priznao je da hobotnica, koja se pripremala dok smo razgovarali s njim, odlično miriše, ali nije htio davati konačan sud prije negoli  proba jelo.
Kuhari su se pobrinuli da posjetitelji koji su kasnije hobotnicu degustirali uživaju u pravoj raznolikosti okusa. Renato Kraljev pripremao je brudet od hobotnice s orzom, Darko Miljanović brudet od hobotnice na crveno s bobom, a kuhari StolArta pripremali su hobotnicu na bosanski način. Davor i Emir nisu željeli otkriti svoj tajni recept ovog neobičnog specijaliteta osim da je glavni sastojak hobotnica, gulio se i krumpir, a ostatak tajnih sastojaka ostao je samo kuharima poznata tajna.
Da nitko ne ostane gladan i žedan dok se čekala degustacija pobrinuli su se Arsenalovi kuhari koji su spremili dovoljno rižota od plodova mora za sve posjetitelje, a koji se prodavao po simboličnoj cijeni. U ponudi su bila i vina zadarskog podneblja.