Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ronilački klubovi, svi u Savez!

Autor: Valentina Mlađen

24.10.2012. 22:00
Ronilački klubovi, svi u Savez!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Do sada su se klubovi uglavnom bavili ekoakcijama, tečajevima ronjenja na dah, tečajevima plivanja za djecu s posebnim potrebama i predavanjima o sigurnosti ronjenja, a RK 2dive organizirao je čak i tečaj ronjenja na dah za podvodne ribolovce koji će, krajem tjedna, besplatno polagati i pripadnici HGSS-a


Jubilarni, 100. Morski utorak bio je posvećen ronjenju. Morski utorak u Gradskoj knjižnici Zadar od 2000. godine posvećen je različitim temama vezanim uz more, podmorje, ronjenje, plovidbu i slično. Iduće godine, najavljuju iz Knjižnice, održat će se retrospektiva tijekom koje ćemo se prisjetiti svih onih koji su dali svoj doprinos morskim utorcima, a bit će postavljena i izložba na pultu Gradske knjižnice.
Petani svjetski prvak
Ronilački savez Zadarske županije osnovan 20. prosinca 2011. godine, a ideja za njegovo osnivanje začeta je, kako je istaknuo Duško Paulin iz Ronilačkog kluba Zadar, još tijekom velikog prvenstva Hrvatske u ronjenju na dah JUMP BLUE u srpnju prošle godine koje su organizirala tri kluba koja i čine Savez: RK Zadar, RK Sveti Roko te RK 2dive. Predsjednik Saveza je ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar Smiljan Gluščević. Okosnicu za sada čine ova tri kluba, a iz Saveza su pozvali i sve ostale ronilčke klubove da se pridruže.
Paulin je predstavljajući savez predstavio tri kluba koja ga čine, njihove dosadašnje aktivnosti, ali i buduće. Iako je istaknuo da je cilj uvijek bio afirmacija ronjenja kao sporta, naglasio je kako je za sada u tome uspio uglavnom RK 2dive koji ostvaruje vrhunske rezultate u ronjenju na dah u Hrvatskoj, a njihov član Božidar Petani ove je godine s hrvatskom reprezentacijom u ronjenju na dah osvojio prvo mjesto u svijetu.
Do sada su se klubovi uglavnom bavili ekoakcijama, tečajevima ronjenja na dah, tečajevima plivanja za djecu s posebnim potrebama i predavanjima o sigurnosti ronjenja, a RK 2dive organizirao je čak i tečaj ronjenja na dah za podvodne ribolovce koji će, krajem tjedna, besplatno polagati i pripadnici HGSS-a.
Ekologija i ronjenje
Iako ekoakcije nisu u statutu ronilačkih klubova, Paulin je istaknuo kako su one za ronioce dio kondicijskog treninga, ali i način da se oduže moru i društvu.
– Osjećamo potrebu, a imamo i ljubav prema moru i baš zato kroz ekoakcije želimo doprinijeti široj zajednici, ali i Gradu i Županiji koji nas financiraju.
Kao jedan od glavnih ciljeva Saveza bit će promocija ronilačkog sporta, ali i pomoć u osnivanju novih ronilačkih klubova diljem Zadarske županije te suradnja s nadležnim institucijama u zaštiti i spašavanju ljudi i imovine kada za to bude potrebe.
Uz Paulina tijekom večeri je govorio i dipl. ing Ivan Mesić, predstavnik Uprave za upravljanje kvalitetom i zaštitu okoliša i to na temu “Ekologija i zbrinjavanje otpada”.